
Trots att jag jobbar med pensioner, så är det inte så att jag och min fru Helena pratar överdrivet mycket om pensionsområdet hemma vid köksbordet. Jag skulle nog säga att hon är en ganska representativ pensionssparare, som kan en del – men är lite osäker på annat. Därför tänkte jag intervjua henne om hur hon ser på ämnet pension. Känner hon att hon har bra koll på sin pension?
Vet du vad pensionspyramiden är, och vilka delar som ingår i den?
-Ja, jag tror det. I botten av pyramiden är det den allmänna pensionen, sen kommer det som jobbet betalar. Det heter väl tjänstepension? Och överst tror jag det är den privata pensionsförsäkringen.
Red.anm: På toppen av pyramiden är det idag mer vanligt med sparande i exempelvis investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Detta sen avdragsrätten i privat pensionsförsäkring för de allra flesta slopades 1 januari 2016.
Läser du och tar del av innehållet i det orange kuvertet som du får varje år från Pensionsmyndigheten?
-Ja, det gör jag. Den informationen tycker jag är rätt lätt att ta till sig. Men sen är det ju inte hela pensionen, så det saknar jag. Skulle vara bra att få allt samlat på ett och samma underlag.
Red.anm: På Minpension.se finns samlade uppgifter om den totala pensionen. Du kan logga in och se allmän pension, tjänstepension och eget pensionssparande på samma ställe
Vad skulle du säga är svårt respektive enkelt gällande ditt totala pensionssparande?
-Det som jag tycker är svårast är att själv komma till en känsla av att jag faktiskt har ordentlig koll på hela min pension. Det känns som att det är så många delar att hålla reda på, och att man hela tiden har lite dåligt samvete för att jag inte är riktigt tillräckligt insatt. Som tur är kan jag ju då fråga min man, men det kanske är lite för sporadiskt som jag gör det.
Det jag tycker känns lättare, är att jag för den allmänna pensionen inte behöver bry mig så mycket. Den tickar och går liksom av sig själv. Har inte själv valt någon egen fond för premiepensionen.
Vet du vad ska du göra för att få en så bra pension som möjligt?
-Jag inbillar mig att man ska vara lite mer aktiv än vad jag är, och ha bättre koll på fonder och hur pengarna är placerade framförallt i tjänstepensionen. Men det är också nått som säger att det kanske kan vara lika bra att inte vara aktiv. Så nej, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska göra för att få en så bra pension som möjligt.
Red.anm: Vi på Pensionsmyndigheten brukar säga att det viktigaste för en bra pension är framför allt att jobba så länge du kan och orkar, betala skatt, och omfattas av en tjänstepension.
Vet du hur mycket pengar som din arbetsgivare sätter av till din tjänstepension varje år?
-Det är ju något som jag egentligen skulle veta, men nej, jag har inte riktigt koll på det. Jag vet att det är en procentsats av min lön, men kommer inte ihåg hur stor den är. Men jag vet att det är viktigt att jag har en tjänstepension, så det känns ju tryggt att veta att jag ändå har en sådan.
Red.anm: Har du kollektivavtalad tjänstepension är det vanligt att arbetsgivaren betalar in 4,5% av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (461 250 kr år 2017), och på lön som överstiger det 30%. För att ta reda på vad du har kan du exempelvis fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Du kan även kontakta det försäkringsbolag där du sparar din tjänstepension. Uppgiften kan också i vissa fall finnas med på ditt lönebesked.
Sparar du själv till din pension på något sätt?
-Jag har gjort det tidigare, då det fanns möjlighet att spara i privat pensionsförsäkring. Tror att det är sen någon gång på -90 talet som jag började med det. Men efter att den möjligheten försvann, så vet jag inte riktigt om jag ska fortsätta att spara eller inte. Svårt att veta vilket som är det bästa sättet att spara på nu.
Red.anm: Exempelvis går det att spara i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK). Äger du ditt boende kan också amortering av bolånen ses som ett sparande.
Om du får önska fritt - finns det något som du saknar idag inom pensionsområdet, som skulle underlätta för dig som pensionssparare?
-Svårt att svara på. Men exempelvis bättre information från min arbetsgivare, om hur mycket pengar som sätts av till min tjänstepension. Om det framgick på mitt lönebesked hade det varit enkelt.
Tack för intervjun Helena!
-Tack själv, och jag hoppas att jag inte svarat allt för tokigt på frågorna.
Eventuellt känner du igen dig själv i de svar som min fru har gett på frågorna kring pension. Du kanske också har en del egna funderingar om pensionen och hur det funkar? Då är du välkommen att kontakta vår kundservice, så hjälper vi dig gärna.