Blogg: Internationella kvinnodagen | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Internationella kvinnodagen

| blogg

I morgon är det den internationella kvinnodagen, därför tycker jag att det är på sin plats att skriva lite om kvinnors pensioner. Jag har skrivit en del om detta tidigare, men jag tänkte att det kan vara intressant att få se lite statistik på detta.

Kvinnor tjänar i genomsnitt in mindre pengar till sin pension än män, detta beror på att kvinnor i genomsnitt har lägre löner än män.

Anledningen är bland annat att kvinnor i större utsträckning än män jobbar inom låglöneyrken och att kvinnor jobbar mer deltid än män. Eftersom inkomsten påverkar storleken på den totala pensionen blir alltså effekten att kvinnors pensioner är lägre än mäns.

Om man tittar på de som redan har gått i pension så är läget idag följande, kvinnors pensioner motsvarar, i genomsnitt, 65 procent av mäns pensioner. Det blir väldigt tydligt i statistiken nedan:

Total pension 2011, åldersfördelat

Totalpension som är åldersfördelat

Det finns ett grundskydd

Vi har ett grundskydd i pensionssystemet som innebär att om du har haft låga inkomster, eller inga inkomster alls, får du ett tillskott till din allmänna pension som kallas garantipension. Har du låga inkomster som pensionär kan du också få hjälp att betala ditt boende, denna ersättning kallas bostadstillägg. Orsaken är Sveriges pensionärer ska garanteras en skälig levnadsstandard.

För dig som kvinna skulle jag därför säga att det är viktigt att veta vad som påverkar pensionen och hur det kan komma att se ut för dig som pensionär. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg "Kvinnor och pension", och börja sen med att göra en pensionsprognos över hela din pension så att du får reda på hur det ser ut för dig.