Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Jag är lätt störd när det gäller pensionspapper

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I dessa tider skickas det ut en massa kuvert med information om pension i alla dess former, allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Som pensionsnörd tycker jag att det är den bästa tiden på året, men jag inser att jag är ett undantag och att jag är lätt störd.

Under påsken hjälpte jag en vän med hennes pensionspapper, hon hade som de allra flesta sparat alla kuvert i en pärm, ordning och reda, sådant gillar jag. Problemet var att till och med jag, som jobbar med dessa frågor dagligen, hade svårt att få fram alla de uppgifter som jag tyckte mig behöva för att kunna hjälpa henne. Sådant gör mig lite arg, varför ska det vara så svårt att ge information om pension på ett enkelt och lättförståeligt sätt? Det vore också bra, tycker jag, om människor som får informationen hem i sina brevlådor eller via webben, kunde få tips på vad de själva kan påverka och eventuellt ändra för att kunna öka sin pension.

Kolla upp om du har efterlevandeskydd

I det här fallet ville jag se om hon hade efterlevandeskydd på sin tjänstepension och sitt privata sparande. Sådant kostar nämligen pengar, det vill säga det sänker din egen pension för att trygga dina efterlevande om du dör.

Det kan vara bra om du till exempel har småbarn, eller om din partner tjänar mindre än du, min erfarenhet är dock att kvinnor är överförsäkrade till tänderna. Om vi tittar på statistiken så är det kvinnor som tjänar minst och lever längst, då kanske det inte är de som ska ha alla dessa skydd till efterlevande. Det är i alla fall så jag tänker.

Så vad vill jag egentligen säga med det här blogginlägget, jo, fram för enklare pensionsinformation (minpension.se är för övrigt en bra bit på väg) och se över dina efterlevandeskydd – behöver du dem eller inte, i den situation du befinner dig just nu?

 

Ta reda på om du har efterlevandeskydd

  • Öppna dina tjänstepensionskuvert.
  • Öppna dina besked för privat pensionssparande.
  • Leta efter ord som återbetalningsskydd samt familjeskydd.
  • Hos Konsumenternas.se kan du läsa mer om vad det kostar att ha ett efterlevandeskydd på din tjänstepension.

När det gäller din allmänna pension (den du ser i ditt orange kuvert) så kan du endast ha efterlevandeskydd på din premiepension och du kan endast välja detta när du börjar ta ut pensionen. Har du en gång valt detta kan du inte välja att ta bort det.