Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Jobba längre än till 65 år

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I morse hörde jag på nyheterna att hösten redan har kommit i de nordligaste delarna av vårt avlånga land och med hösten brukar jag alltid få många frågor om pension.
Jag tror att det beror på att många har upplevt en skön sommar och kanske börjar fundera på att vara lediga lite mer.

Du får jobba kvar på ditt jobb tills du fyller 67 år. Efter det behöver du komma överens med din arbetsgivare om du vill fortsätta arbeta.

En fråga som dyker upp oftare nu än tidigare är vad som gäller om man vill jobba längre än till 65 år. Eftersom jag märker att det råder lite förvirring om detta med att jobba längre, tänkte jag reda ut begreppen lite.

Enligt svensk lag har du rätt att jobba kvar till 67 års ålder, om du och din arbetsgivare är överens kan du fortsätta arbeta ännu längre.

Det här gäller för allmän pension

  • Du kan jobba deltid eller heltid och samtidigt ta ut allmän pension.
  • Du kan ta ut din allmänna pension delvis, det vill säga 25, 50 eller 75 procent.
  • Du fortsätter att tjäna in pengar till din allmänna pension så länge du jobbar.
  • Du måste ansöka om din allmänna pension, när du väl har börjat ta ut den kan du stoppa eller ändra uttaget när du vill.  

Tjänstepension/privat pensionssparande

  • Tjänstepensionen är i de flesta fall färdigbetald vid 65 års ålder, arbetsgivaren betalar alltså mindre för dig då, kanske kan du få lite extra i lön istället? Det kan alltid vara värt att ställa frågan.
  • Planerar du att jobba längre än till 65 och ta ut din tjänstepension eller ditt privata pensionssparande senare så måste du säga till ditt tjänstepensionsbolag/sparinstitut i tid. I annat fall startar utbetalningarna automatiskt vid 65 års ålder och går inte att stoppa.

Skatt

  • Ha koll på skatten, pension och arbetsinkomst läggs ihop, du kan alltså behöva betala statlig skatt om inkomsterna totalt (lön + pension) överstiger cirka 35 500 kronor per månad.
  • Från det år du fyller 66 år betalar du mindre i skatt på arbetsinkomst, vilket gör att du får behålla mer i plånboken samtidigt som du fortsätter att tjäna in pengar till din allmänna pension.

Det finns vissa som inte höjer sin allmänna pension genom att jobba längre, men jag anser ändå att det lönar sig eftersom du får din lön under en längre period, vilket ger en bättre ekonomi i det stora hela.

Gästbloggare under hösten

Jag vill redan nu tipsa om att det under hösten kommer att bli gästbloggar från några av mina kollegor här i bloggen. Det kommer garanterat att bli intressanta inlägg! Så håll utkik här i bloggen.