Blogg: Kan man ”maxa” sin allmänna pension? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Kan man ”maxa” sin allmänna pension?

| blogg

”Hur mycket kan jag maximalt få i allmän pension?”, ”Hur mycket har man i pension som genomsnittlig pensionär i Sverige?” eller ”Vad är det lägsta beloppet jag kan få i pension från staten?”. Det här är vanliga frågor jag får och här kommer svaret. 

Nu tror du kanske att jag tänker ge dig tre belopp och sedan är det klart, men det är faktiskt inte så lätt att ge svar på dessa tre ganska ”enkla” frågor.

Maximal allmän pension

Det går inte att svara på hur hög den allmänna pensionen kan bli eftersom det belopp du får i allmän pension per månad påverkas av hur höga inkomster du har under hela ditt liv samt hur många år du jobbar.

Exempel: En person har jobbat från 23 års ålder och går i pension vid 65 års ålder, personen är född 1952 och går alltså i pension i år 2017. Exempelpersonen har under hela sitt arbetsliv haft den högsta pensionsgrundande inkomsten för allmän pension, i år motsvarar det 461 250 kronor eller 38 438 kronor per månad. I detta fall skulle personen få cirka 21 000 kronor per månad före skatt i allmän pension.

Personen i exemplet ovan kan man säga har maxat sin allmänna pension, men om denna person skulle jobba ytterligare ett eller flera år så skulle beloppet öka med cirka sju till åtta procent per år. Det motsvarar ungefär 1 600 kronor mer i månaden i allmän pension livet ut för varje extra år.  

I år beviljades den högsta allmänna pensionen hittills. Det är en person som började ta ut sin allmänna pension först vid 77 år och 6 månader. Beloppet per månad före skatt är hela 43 212 kronor. Personen har haft pensionsgrundande inkomster under 51 år och haft maximal pensionsgrundande inkomst sedan 1969.  

Det som alltså har påverkat den här personens höga allmänna pension är att hen både har jobbat länge och haft höga inkomster under många år. Utöver den allmänna pensionen kan jag tänka mig att den här personen också har en tjänstepension och kanske ett eget sparande till pension.

Premiepensionen, som ingår i den allmänna pensionen, är i detta fall en ganska liten del av det totala beloppet, nämligen 1 870 kronor per månad. Det beror på att den här personen har en stor del av sin pension från det gamla pensionssystemet. Om du är ung idag så kommer premiepensionen att utgöra en större del av din totala pension. 

Frågan är hur troligt det är att vi kommer ha många 77 åringar som jobbar framöver. Jag tror att det här är ett ganska ovanligt fall. Om du själv inte tror att du kommer jobba i 50 år och ha hög lön så är det viktigare att se till att du har en tjänstepension via din anställning och kanske också se över om du kan spara själv till pensionen, om du nu skulle vilja gå tidigt i pension.

Genomsnittlig pension

Den här är enklast att svara på. Den genomsnittliga allmänna pensionen var före skatt 11 791 kronor per månad år 2016. Den allmänna pensionen motsvarar i genomsnitt drygt två tredjedelar av människors totala pension. I den totala pensionen ingår, förutom allmän pension, också tjänstepension och privat pension (=de tidigare avdragsgilla sparformerna pensionsförsäkring samt individuellt pensionssparande, IPS).

Senaste taxeringsår 2015 var den genomsnittliga totala pensionen 16 737 kronor per månad före skatt. Det skiljer sig dock mellan kvinnor och män, för kvinnor är den genomsnittliga totala pensionen 13 703 kronor och 20 321 kronor per månad för män.   

Lägst allmän pension

Det finns ett grundskydd inom den allmänna pensionen som kallas garantipension. Garantipensionen betalas inte från det allmänna pensionssystemet utan från statsbudgeten, alltså från skattemedel.

För att kunna få full garantipension krävs minst 40 bosättningsår i Sverige mellan 16-64 års ålder. Om du har bott här i 40 år och har haft låga eller inga inkomster under ditt liv kan du som ogift person få 7 952 kronor i månaden före skatt i full garantipension 2017. Samma siffra för en gift person är 7 093 kronor.

Om du har en låg pension kan du också ansöka om bostadstillägg från Pensionsmyndigheten, tidigast från 65 års ålder.