Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Kommer du att klara dig på din pension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

En av de vanligaste funderingarna när det gäller den framtida pensionen är hur mycket man kommer att få, och om pengarna kommer att räcka.
I vår pågående informationskampanj lägger vi stort fokus på att ge dig som fortfarande tjänar in till din pension verktyg för att få svar på de frågorna.

Ungefär var fjärde svensk oroar sig för hur ekonomin kommer att se ut när man blir pensionär. Det visar en undersökning som Sifo gjort. Bland de som känner sig lugna eller mycket lugna när de tänker på sin framtida pension är två av tre män, så det finns även en skillnad i oro mellan könen.

När vi går ut med breda informationskampanjer om pensionen ser vi, framför allt i reaktioner på sociala medier, att det inom vissa grupper finns en ganska mörk bild av hur den ekonomiska situationen kommer att bli när man slutar arbeta.

Många kan påverka sin framtida pension

Trots att en viss del av oron beror på att man inte känner till hur pensionssystemet fungerar och hur man själv tjänar in till sin pension så finns det självklart grupper som riskerar att få en lägre pension. Alla kan inte påverka de faktorer som avgör storleken på pensionen, men många kan.

Om du tillhör de runt 70 procent som känner sig ganska eller mycket lugna när ni tänker på er framtida pension kanske det räcker att ha den kunskapen, men här kommer några saker du kan checka av oavsett hur du känner inför din framtida pension.

Får du mer än du tror?

I år har vi tagit bort prognosen för den allmänna pensionen ur det orange kuvertet. Det har vi delvis gjort för att minska oro. Det är ett vanligt missförstånd att den allmänna pensionen är hela din framtida pension. Nio av tio har även en tjänstepension vilket kan innebära 20-30 procent mer i pensionsplånboken.

För att se alla delar i din pension kan du istället logga in här på vår webb.Då får du en samlad bild över hela din framtida pension. Att få en tydligare överblick över vad du kan komma att få i pension kan minska en del av oron.

Logga in och gör en prognos

Vad gäller för dig – just nu?

Det kan också kännas som om det här med pension kräver att man är väldigt insatt, men så är det inte. Det räcker att du håller lite koll på vad olika förändringar i livet kan innebära för den framtida pensionen. Nytt jobb? Hemma med barn? Giftermål? Skilsmässa? Arbetslöshet? Sjukdom? Dödsfall i familjen? 

Är det en evighet till pension eller snart dags att sluta jobba? Undrar du om du behöver ha ett eget sparande till pension? Tänker du checka ut från arbetslivet vid 61 och vill veta vad som krävs för att ändå få pensionen att räcka för ett långt pensionärsliv? Vill du ha koll på hur din familj skulle klara sig ekonomiskt om du dör?

De allra flesta av de här frågorna kanske du bara behöver ställa en gång, eller inte alls. Men vi har gjort det enklare för dig att få den information du behöver när du behöver den. När du loggar in på Mina sidor här på vår webb hittar du tips utifrån ålder och livssituation. Du kan också vända dig till ditt fackförbund eller tjänstepensionsbolag för mer info om hur tjänstepensionen påverkas i olika lägen. 

Tillhör du en riskgrupp?

Självklart har inte alla möjlighet att påverka sin situation. Du kan bli sjuk, arbetslös eller inte ha möjlighet att jobba heltid. Det är då bra att känna till att du kan tjäna in till din pension även om du har föräldrapenning, studiebidrag, ersättning från a-kassan eller sjuk- eller aktivitetsersättning. Blir din pension ändå låg kan du ha rätt till garantipension, eller extra stöd i form av äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.

Mer om händelser i livet som kan påverkar din pension

Det finns också situationer där du riskerar att få en lägre pension, men där du kan ha möjlighet att påverka mer. Om du driver eget företag, jobbar deltid länge eller är anställd inom en bransch där det inte finns tjänstepensionsavtal kan du behöva göra lite extra.