Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Många frågor blir det

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Förra veckan hoppade jag in och tog en föreläsning på Norra Real i Stockholm. Klockan var sex på kvällen och det var riktigt kallt ute. Inne i aulan satt 150 förväntansfulla 60-plussare, jag hade en och en halv timme på mig att berätta det viktigaste man behöver veta när man närmar sig pensionen.

Monica Zettervall föreläser om pension på ett informationsmöte för de som snart ska ta ut pension.

Jag spanade ut över den brokiga skaran av människor som alla har haft olika liv, olika arbetsplatser och därmed också olika tjänstepensionsavtal.
Och det är där det blir svårt för de flesta. Vilket avtal tillhör jag? Hur vet jag vad jag får? Kan jag förlora hela tjänstepensionen? Jag har hört något om att det är smart att vänta med att ta ut pensionen till en viss ålder, stämmer det?
Frågorna var många och kloka. Jag pratade, visade, ritade och pratade lite till.

Ibland önskar jag att jag kunde få bästa sändningstid en kväll och att alla i detta avlånga land satt bänkade vid TV:n för ett pensionsinslag. Jag inser såklart att jag endast skulle ha ett fåtal tittare, varav de flesta skulle vara släktingar och vänner. Pensioner är inte intressantare än så, även om jag önskar att man brydde sig lika mycket om den som om sin lön eller sin bostad.

Många frågor om tjänstepensionen

Eftersom jag inte får ett TV-inslag så kommer svaret på några av frågorna nedan. Den sista återkommer jag om. Jag vill ju att ni ska fortsätta läsa min blogg...

Den jag vikarierade för denna kväll heter Björn och han har jobbat i många år med pensioner, nu ska han själv gå i pension och avslutningsmiddag för honom var planerad till just denna kalla kväll i april.      

Innan du läser svaren, kom ihåg att nedan gäller tjänstepensionen, håll isär allmän pension (den du ser i det orange kuvertet) och tjänstepension.

1. Vilket avtal tillhör jag?

Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige:

  • ITP — privatanställda tjänstemän
  • KAP-KL — Kommun- och landstingsanställda
  • SAF-LO — Privatanställda arbetare
  • PA03 — Statligt anställda

I en äldre generation finns det många övergångsregler från gamla avtal, men det här är vad de olika avtalen heter idag. Du kan ha tillhört olika avtal genom livet, beroende av vad du har arbetat med. Du kommer då att få utbetalningar från flera håll.

2. Hur vet jag vad jag får?

Mitt tips är att börja med att logga in på minPension.se med din e-legitimation för att kunna se hela din pension, även din tjänstepension och eventuellt eget sparande till pensionen.

Logga in på minPension

3.  Kan jag förlora hela tjänstepensionen?

Nej, det som är inbetalat finns kvar, beloppen kan variera med anledning av att du själv placerar vissa delar av tjänstepensionen.