Blogg: Måste jag själv spara till min pension? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Måste jag själv spara till min pension?

| blogg

Det här är bland de vanligaste frågorna jag får. Svaret är inte helt enkelt eftersom det beror på många faktorer, men generellt sett skulle jag säga att man överlever på sin allmänna pension och tjänstepension. Om man har en väldigt låg total pension kan man också ha rätt till bostadstillägg

När det gäller att spara själv tycker jag att man först ska skaffa sig en buffert för oväntade utgifter och kanske också ett sparande till bostad.
När man har ett fast jobb och har etablerat sig på arbetsmarknaden kan man börja fundera på pensionen. Börja med att göra en pensionsprognos för att se hur din totala pension kan komma att se ut. Prognosen innehåller allmän pension, tjänstepension och för de som har ett privat pensionssparande så syns även det i de flesta fall. När du vet hur det ser ut för just dig är du bättre rustad för att fatta beslut om ett eventuellt privat pensionssparande.  

Det är alltid bra att spara men om du har en lön under 36 000 kronor per månad tycker jag inte att du ska sätta in pengarna i en avdragsgill pensionsförsäkring (alltså en sådan som ger rätt till skatteavdrag upp till 12 000 kronor per år). Läs mitt tidigare inlägg om just detta. (OBS! detta ändrades vid årsskiftet 2014/2015)

I vilka lägen kan du behöva spara extra?

Som jag skrev inledningsvis så överlever man på sin allmänna pension och tjänstepension, men det kan finnas vissa tillfällen då du behöver fundera kring ett privat sparande. 

När vill du gå i pension?

Om du vill sluta arbeta tidigt och ändå uppnå en rimlig pensionsnivå kan du behöva spara privat.

Har du tjänstepension eller inte?

Om du inte har en tjänstepension via din anställning, eller du kanske är egenföretagare, då behöver du spara själv till din pension. Du bör då spara 4,5-5 procent av din lön upp till cirka 38 000 kronor i månadslön.
Har du en lön över det behöver du spara mer.

Hur mycket tycker du att du behöver i pension?

När du så småningom blir pensionär kommer du att få ut mindre pengar i månaden än när du arbetar och har en lön. Om du utgår från hur din pensionsprognos ser ut, alltså hur mycket du kan komma att få utbetalt i pension per månad, så kan du själv göra en bedömning om du behöver, har möjlighet och/eller vill spara privat till din pension.   

Vilka utgifter kommer du att ha som pensionär?

Den här frågan glömmer många bort, det är lätt att stirra sig blind på vad jag kommer att få ut i pension per månad, men att titta på utgifterna är också en viktig del. Planera i tid och gör en pensionsbudget. Många jag träffar väljer att amortera på sin bostad för att på så vis få ner utgifterna, vilket är en klok tanke.

Tänk på avgiften i ditt sparande

Slutligen, om du väljer att spara privat till din pension se till att ha koll på vad du betalar i avgifter. Avkastning är såklart också viktigt men den kan man aldrig garantera, avgiften vet du däremot vad den är. Använd gärna vår räknesnurra för att se hur avgifter påverkar ett sparande på lång sikt.

Veckans myt

Myt 5 – Man måste spara i privata pensionsförsäkringar för att överleva när man är pensionär.

Det stämmer inte. Du överlever på den allmänna pensionen och tjänstepension. Är pensionen låg kan du dessutom ha rätt till bostadstillägg. Den som vill ha högre standard kan spara privat, eller minska sina framtida kostnader som pensionär på annat sätt, till exempel genom att amortera på sina lån. Det är upp till dig att avgöra hur du vill hantera din privatekonomi. Gör en pensionsprognos. Då vet du hur stor pensionen förväntas bli per månad. Då blir det också lättare att planera.

Det här är en av de 13 pensionsmyter som vi tar upp under december och januari.

Läs alla myterna