Blogg: Missgynnas kvinnor i pensionssystemet? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Missgynnas kvinnor i pensionssystemet?

| blogg

Det här är en ständigt återkommande fråga jag möter. Svaret är att det inte är pensionssystemet i sig som missgynnar kvinnor, snarare skulle jag säga att kvinnors lägre pensioner speglar samhället i stort.

Det finns flera orsaker till kvinnors lägre pensioner. Rent generellt har kvinnor lägre löner än män oavsett yrke. Dessutom arbetar många i låglöneyrken.

Slutligen är det fortfarande kvinnor som tar ett större ansvar för barn och hem och därigenom arbetar deltid i större utsträckning än män.

Hur detta bör lösas är upp till våra politiker, det jag kan göra är att utgå från hur det ser ut och upplysa, framförallt kvinnor, om vad de kan göra. Läs därför gärna mitt tidigare inlägg om just detta, kvinnor och pension.

Veckans myt

Myt 8 – Kvinnor missgynnas i pensionssystemet.

Det stämmer inte. Pensionssystemet är i grunden könsneutralt. Däremot så avspeglar pensionen de skillnader i inkomst som finns under hela arbetslivet, och därför är det vanligt att kvinnor har lägre pension. Den som har lägst inkomst i ett hushåll, vilket oftast är kvinnor, får extra pensionsrätt i fyra år om man får barn.

Det här är en av de 13 pensionsmyter som vi tar upp under december och januari.

Läs alla myterna