Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Missuppfattningar om premiepensionen

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Visste du att du får mer pengar insatta på ditt premiepensionskonto i helgen? Det är ett bra tillfälle, tycker jag, att se över hur du har placerat ditt premiepensionssparande.

Är hela pensionen placerad på börsen?

Jag får ofta frågor om just premiepensionen och jag har märkt att det florerar en del missuppfattningar om den. Ett påstående som jag ibland hör när jag är ute och föreläser är att hela pensionen ändå är placerad på börsen och att man då förlorar alla sina pengar.

I din allmänna pension (som du själv tjänar in till) så ingår två delar, inkomstpension och premiepension.

Om vi tänker oss att du har tjänat 200 kronor så är det 5 kronor som betalas in till premiepensionen och 32 kronor till inkomstpensionen. Av dessa 32 kronor som går till inkomstpensionen så är cirka 4 kronor placerade i så kallade AP-fonder. Alltså, av de 37 kronor som totalt betalas in till din allmänna pension, om vi nu utgår från dina 200 kronor, så är cirka 9 kronor placerade på börsen.

Inkomstpensionen, som är den största delen av de flesta individers totala pension, styrs istället av inkomstutvecklingen i Sverige.

Vad händer om man inte gör nåt val alls?

Det finns en möjlighet att själv välja placering av premiepensionen, men som jag tidigare skrivit så är det inte en skyldighet. Många undrar vad som händer om man inte gör något val alls. Då placeras dina pengar i det statliga förvalsalternativet som kallas AP7Såfa (den finns också med bland de fonder du kan välja själv). Den placerar dina pengar i en global aktieindexfond.

Och vad innebär det?
Aktiefonder innehåller till största del aktier. En aktie är en ägarandel i ett företag, därför beror fondens värdeförändring på hur det går för företagen som fonden placerar i. En global aktieindexfond innebär att pengarna placeras i aktier över hela världen och i många olika branscher, för att helt enkelt sprida risken. En indexfond följer avkastningen på en specifik marknad, exempelvis Stockholmsbörsen, snarare än att bevaka enskilda företags utveckling.

Eftersom pensionen är ett långsiktigt sparande är globala aktieindexfonder med låga avgifter ett bra alternativ. Är du däremot inte intresserad av att placera hela din premiepension i en aktiefond så finns det räntefonder att välja istället. En räntefond, kan man förenklat säga, är som att ha pengarna på banken. Det är alltså ett säkrare sparande men du får inte så hög avkastning på pengarna.  

Säljer ni förvaltningstjänster?

En annan sak som ofta kommer upp när jag pratar om premiepensionen är rådgivningstjänster. När jag var på Södersjukhuset i Stockholm och hade föreläsningar förra veckan fick jag en fråga om vi på Pensionsmyndigheten säljer rådgivningstjänster. Just nu ringer det nämligen ganska många företag som vill ”hjälpa” dig med din premiepension. Anledningen till att de ringer mycket nu är självklart att det under helgen sätts in nya pengar på premiepensionskontot.

Tyvärr har vi som jag skrivit i tidigare blogginlägg fått in en hel del klagomål på vissa av dessa företag. Jag vill därför förtydliga ytterligare en gång att vi på Pensionsmyndigheten inte har något med dessa att göra. 

Slutligen, om du är intresserad av hur mycket nya pensionspengar du tjänat in kan du logga in på ditt konto här på vår webbplats. Du som inte är så intresserad kan istället se det i ditt orange kuvert som du får i början på nästa år.