Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Monica Petersson: Jag var med i radio...

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

För några veckor sedan fick jag ett samtal om att delta i ett radioprogram, de hade fått in en lyssnarfråga om det orange kuvertet. Målgruppen för radioprogrammet i fråga är 20-30 åringar och det sänds på fredagseftermiddagar.

Ni kan ju tänka er vilken party pooper jag såg framför mig att jag skulle bli. Fredag eftermiddag, det lagas mat i studion, det sitter en jury på cirka tio personer i unga år inklämda i ett rum på cirka tio kvadratmeter, stämningen är på topp, det skrattas, tjoas och tjimmas och så kommer den... frågan om det orange kuvertet, och där dog det!

Pensionstips i turbofart

Här hade jag kunnat sluta skriva, men faktum är att jag blev taggad av situationen. Jag tänkte att nu ska jag få fram några viktiga budskap till dem som behöver det mest. Frågorna ställdes i ett rasande tempo, fortfarande med juryns småprat i bakgrunden. Jag svettades av matlagningsvärme och tänkte i mitt stilla sinne, tur att det inte är TV. I allt brus är det svårt att nå fram, speciellt med frågor kring pension, och framförallt till den här målgruppen. Jag torkade min panna och körde, försökte svara enkelt, höll mig till basics och höll tyvärr samma höga tempo som den smått galne programledaren.

Pension for dummies

Så vad var det då jag försökte få fram, vad är basics, pension for dummies? Först och främst behöver du koppla ihop de inkomster du har under ditt liv med pension, det är grunden. Alltså, jobbar du och betalar skatt så får du också pengar inbetalda till din allmänna pension.

Att ha tjänstepension via jobbet är viktigt

Det andra är att inte alla arbetsgivare betalar in pengar till en extra pension, den så kallade tjänstepensionen. Jobbar du hos en arbetsgivare med kollektivavtal så kan du vara lugn, gör du det inte så kan du ta upp det i nästa lönesamtal — mer i lön och spara själv brukar inte vara en höjdare, vi vet väl alla hur gärna vi vill lägga undan pengar i stället för att göra av med dem direkt. Nej, se i stället till att få pengar inbetalda till en riktig tjänstepension.

Ett extra pensionssparande är alltid bra - men välj rätt tidpunkt

Till sist det här eviga tjatandet om eget sparande till pension. Jag säger som några av mina kollegor i branschen (de som inte drivs av vinstintresse), att spara pengar är alltid bra, men spara till pensionen kan du göra senare i livet. Spar till en lägenhet eller något annat som du har nytta av i stället.
 
Ok, jag stannar där, annars går jag in för mycket i detaljer, och det är just det som är problemet i min värld, att vi inte pratar enkelt så att vanliga dödliga förstår. Tyvärr finns det många som tjänar på att människor i allmänhet tycker att pensioner är svårt och det skulle jag vilja ändra på. Det tänker jag försöka göra som pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.