Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Nu sätter vi in 35,6 miljarder på era konton

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Med start den 15 december sätts 35,6 miljarder in på era premiepensionskonton, i snitt är det 6 255 kronor per person. Du kan enkelt ta reda på hur mycket pengar just du får och vilka fonder pengarna är placerade i.

Varje år sätter vi in nya pengar till din premiepension. Premiepensionen är en del av din allmänna pension. Varje år betalas 2,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till den här delen av pensionen.

Var hamnar pengarna?

Pengarna som sätts in placeras i de fonder du har valt.

Om du aldrig har gjort något val för din premiepension så ligger dina pengar i förvalet, som kallas AP7 Såfa. Det är en bra placering av pengar för ett långsiktigt sparande. Det går att välja tillbaka till förvalet om du inte är nöjd med de fonder du själv har valt.

Behöver jag göra ett nytt val? Hur gör jag det? Vad ska jag tänka på då?

Ta först och främst reda på var du har dina pengar placerade idag genom att logga in på vår webb.

Vill du välja fonder själv för din premiepension så kan du ta hjälp av vårt verktyg som heter fondvalsguiden.

Har du anlitat någon annan som ska välja premiepensionsfonder åt dig? Det är oftast förknippat med höga avgifter, det är bättre att välja fonder själv eller välja tillbaka till förvalet AP7 Såfa.

Ett bra tips för ett långsiktigt sparande är att välja globala aktiefonder med låga avgifter (AP7 Såfa är ett exempel på en sådan fond).

Varför är det viktigt med låga avgifter

Att spara till pensionen är ett sparande på 30-40 års tid. Höga avgifter gröper ur ditt sparande över tid. Se därför till att välja aktiefonder med låga avgifter.

Exempel:

Med en avgift på 0,12 procent under 40 års spartid så försvinner 5 procent av dina insatta pengar – det är billigt. På en hundralapp handlar det om fem kronor.

Med en avgift på 0,8 procent så försvinner istället 27 procent av dina pengar i avgifter. Av hundralappen försvinner alltså 27 kronor istället.

Vill du själv se hur avgiften påverkar ditt sparande över tid så kan du enkelt göra det med hjälp av vårt kostnadsverktyglänk till annan webbplats.

Avkastning är såklart också viktigt, men den är svår att veta på förhand. En bra avkastning över tid, 30-40 års spartid, kan ligga på mellan 5-7 procent per år.

Tips på vad du kan göra nu:

  • Ta reda på vilka fonder du har valt för din premiepension genom att logga in på vår webb
  • Ta reda på vilka avgifter du betalar
  • Ta reda på vilken avkastning du har haft över tid
  • Vill du byta? Eller är du nöjd som det är? Det är bara du som vet.

Premiepensionen - en liten del av din totala pension


Din premiepension är den mindre delen av din allmänna pension. Den största delen kallas inkomstpension. De flesta har även en tjänstepension hos sin arbetsgivare.

Du behöver egentligen inte känna till något alls om pensioner för att ta reda på vad du kan komma att få i pension per månad. Gör en prognos för hela din pension genom att logga in på vår webb eller direkt via www.minpension.se.