Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Objektiv och enkel information om pension - finns det?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Var kan jag få objektiv information om pension? Hur kan jag veta att jag inte blir lurad med dolda och höga avgifter? Finns det någon jag kan lita på i pensionsfrågor? Det här är några av de frågor jag ofta möter och mitt svar är entydigt.

Vänd dig till oss på Pensionsmyndigheten – också. Det är inte helt lätt att gå rätt i pensionsdjungeln, många upplever att de inte förstår den information de får. Att personen på banken pratar ett svårt språk med många invecklade termer. Man vågar inte lita på sin egen kunskap utan förlitar sig på de råd man får.

Under 2014 var mitt och Pensionsmyndighetens stora fokus att faktiskt hjälpa människor att bli stärkta inom pensionsområdet.

Att du ska våga ställa frågor, att du kanske tar med dig några tips du har fått från oss till nästa rådgivningsmöte, att du kanske känner dig lite mer självsäker och faktiskt vänder dig till oss – också.

Årets pensionsspecialist

Jag gör mitt bästa för att prata pension så att vanliga människor förstår och igår fick jag ett fint pris. Det är ingen Oscar eller Guldbagge, men i pensionsvärlden så är det ungefär lika känt. Det är priset till Årets pensionsspecialist 2014. Jag har tacksamt tagit emot detta pris och kommer tillsammans med mina kollegor att fortsätta göra pensionsfrågor tillgängligt för fler vanliga människor.

Några konkreta bra-att-veta-saker om pension, det här och mycket mer har jag bloggat om under året :

  • Det viktigaste för din totala pension är inte hur mycket du själv sparar eller vilka fondval du gör. Det är viktigare att du jobbar heltid och att du har en tjänstepension via din arbetsgivare. Det privata sparandet utgör för dagens pensionärer cirka 5 procent av den totala pensionen.
  • För den saken skull behöver du inte sluta spara långsiktigt till din pension. Det som passar många från och med i år, när avdragsrätten förändras, är att spara i ett Investeringssparkonto (ISK). I snitt sparar vi cirka 500 kronor per månad i Sverige.
  • För ett långsiktigt sparande passar globala aktiefonder med låga avgifter bra.
  • Ha alltid koll på fondavgiften, höga avgifter gröper ur ditt långsiktiga sparande. Betala inte mer än 0,40 procent om du sparar i globala aktieindexfonder i till exempel ett Investeringssparkonto.
  • Om du lever i ett parförhållande och den ena av er jobbar deltid eller har en lägre lön så kan ni jämna ut pensionen mellan er genom att föra över premiepensionen.

Priset Årets pensionsspecialist

Varje år röstar Nätverket för pensionsspecialister och prenumeranter på tidningen Pensioner & Förmåner fram Årets pensionsspecialist.

Under tisdagen avslöjades årets vinnare på Tändstickspalatset i Stockholm. Monica Petersson konkurrerade med experter från Folksam, Skandia, Aon och Svensk försäkring.

Günter Mårder och Jan Dinkelspiel, Nordnet (2013 års vinnare) delade ut priset.