Blogg: Orange kuvert - allt du behöver veta | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Orange kuvert - allt du behöver veta

| blogg

Du ser ett orange kuvert i din brevlåda, i ditt postfack, i din inbox i e-posten eller på hallmattan. Vad ska du göra nu? Enkelt! Öppna ditt kuvert och läs det. Jag har skrivit ner allt du behöver veta. Få koll på din framtida pension, det är lätt som en plätt.

Sidan 1

Vi börjar lite försiktigt. Den första sidan du ser när du öppnar kuvertet visar två saker.

1. Hur mycket du får i allmän pension vid olika åldrar, förutsatt att du har den inkomst du har idag fram tills du tar ut pensionen. Observera att beloppen inte innehåller din tjänstepension och inte heller ditt eventuella privata pensionssparande. För en genomsnittsperson som går i pension vid 65 års ålder kan tjänstepensionen bli runt 3 300 kronor per månad.

2. För att se alla delar i din pension behöver du logga in på Mina sidor, det gör du enkelt med hjälp av din personliga kod som står längst ner till höger. Om du tycker att det är svårt är du alltid välkommen att ringa vår kundservice på telefon 0771-776 776, så hjälper vi dig. Har du inte fått någon kod i ditt kuvert? Det finns vissa undantag.

Sidan 2

Här kan du se förändringarna i ditt sparande till din allmänna pension för det senaste året. Du kan också se hur dina fonder i premiepensionen har utvecklats.  Se beskrivningen av sidan två i vår guide om orange kuvert.

Sidan 3

Här får du några exempel på hur mycket du kan få i allmän pension om du väljer att ta ut den vid olika åldrar. Om du har långt kvar till pension så kommer beloppen att ändras över tid, eftersom du troligtvis kommer att ha olika inkomster genom livet. Beloppen är däremot ganska tillförlitliga för dig som närmar dig pensionering. Du kan jämföra pensionsbeloppen med den lön du har idag. Om du har tjänstepension så kan du räkna med ytterligare mer pengar per månad. Se beskrivningen av sidan tre i vår guide om orange kuvert.

Sidan 4

Här kan du se hur mycket det har satts av till din allmänna pension det senast deklarerade inkomståret. I årets orange kuvert är det din deklarerade inkomst för år 2013. Se beskrivningen av sidan fyra i vår guide om orange kuvert.

Lägg ditt fokus på din totala pension tycker jag. Om du bara tittar på din allmänna pension i orange kuvert så ger det en missvisande bild. Min gamla fröken i skolan sa alltid, upprepning är kunskapens moder. Alltså, logga in på Mina sidor för att se alla delar av din pension.