Blogg: Pensionsfällan för dig som har aktiebolag | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Pensionsfällan för dig som har aktiebolag

| blogg

”Tjäna på att sänka din lön”, ”Ta inte ut lön ur ditt aktiebolag, lev på utdelningen”, ”Så gör du som har aktiebolag för att betala så lite skatt som möjligt”. Känner du igen rubrikerna? Visst kan det finnas skattepengar att tjäna genom att planera för låg skatt, men det finns också en del risker med det.

Allmän pension

För dig som har aktiebolag är det viktigt att ta ut lön ur bolaget. Anledningen till det är att din lön ger dig inbetalningar till den allmänna pensionen. Om du inte tar ut lön utan istället lever på utdelning ur bolaget, då får du inget inbetalat till din pension.

Lönen du tar ut är också grunden för andra ersättningar, som till exempel sjukpenning, sjukersättning, VAB och föräldrapenning. På Försäkringskassans webb kan du själv se hur lönen påverkar olika ersättningar.

Eget sparande till pension

När du har aktiebolag saknar du tjänstepension och behöver själv spara extra pengar till din pension. Spara 4,5 procent av din lön, det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension. Tjänar du mer än 36 000 kronor per månad behöver du spara mer än så.

Den minskade avdragsrätten berör de sparformer som heter privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande, IPS. Du som har aktiebolag får fortfarande dra av 35 procent av inkomsten, men max 445 000 kronor 2015. Det är inte alltid en bra affär att spara i ett avdragsgillt pensionssparande, det lönar sig för dig som tar ut lön över 37 000 kronor per månad (gränsen för statlig skatt 2015).

Här kan du få tips på hur du kan spara istället.

Läs gärna mer om aktiebolag och pension på vår webb.

Tips

Ta ut lön upp till 37 000 kronor per månad, på så sätt får du i stort sett maximalt inbetalat till din allmänna pension och du hamnar under gränsen för statlig skatt.