Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsfällan för dig som har aktiebolag

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

”Tjäna på att sänka din lön”, ”Ta inte ut lön ur ditt aktiebolag, lev på utdelningen”, ”Så gör du som har aktiebolag för att betala så lite skatt som möjligt”.
Känner du igen rubrikerna? Visst kan det finnas skattepengar att tjäna genom att planera för låg skatt, men det finns också en del risker med det.

Allmän pension

För dig som har aktiebolag är det viktigt att ta ut lön ur bolaget. Anledningen till det är att din lön ger dig inbetalningar till den allmänna pensionen. Om du inte tar ut lön utan istället lever på utdelning ur bolaget, då får du inget inbetalat till din pension.

Lönen du tar ut är också grunden för andra ersättningar, som till exempel sjukpenning, sjukersättning, VAB och föräldrapenning. 

Se hur din lön påverkar ersättningar från Försäkringskassan

Eget sparande till pension

När du har aktiebolag saknar du tjänstepension och behöver själv spara extra pengar till din pension. Spara 4,5 procent av din lön, det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension. Tjänar du mer än 36 000 kronor per månad behöver du spara mer än så.

Mer om eget företag och pension

Den minskade avdragsrätten berör de sparformer som heter privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande, IPS. Du som har aktiebolag får fortfarande dra av 35 procent av inkomsten, men max 445 000 kronor (2015). Det är inte alltid en bra affär att spara i ett avdragsgillt pensionssparande, det lönar sig för dig som tar ut lön över 37 000 kronor per månad (gränsen för statlig skatt 2015).

Blogg: En uppmaning till er som sparar till pensionen.

 Mer om aktiebolag och pension