Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsfällan för enskilda firmor

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Förra veckan träffade jag en kvinna och en man som båda driver enskilda firmor. De kontaktade mig för de hade varit hos banken och fått rådet att spara privat till sin pension. Nu ville de få lite information från mig om vad som gäller när man har enskild firma. Och det var bra för det finns nämligen en fälla man lätt kan kliva i.

När du driver enskild näringsverksamhet är din vinst pensionsgrundande precis som lön för en anställd. Det gäller även delägare i handelsbolag och kommanditbolag.

När du har en vinst i din enskilda firma betalar du alltså in pengar till din allmänna pension, dels i form av en ålderspensionsavgift (som är en del av egenavgifterna) och dels med en allmän pensionsavgift, precis som vanliga löntagare.

För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 18 782 kronor. Det finns också ett tak, du kan inte tjäna in till din allmänna pension på löner över cirka 38 000 kronor per månad (2014).

Kompensera för tjänstepension​

Förutom allmän pension så får närmare 90 procent av alla anställda tjänstepension från sin arbetsgivare via kollektivavtal på arbetsplatsen. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Tipset från många rådgivare blir då att spara i ett avdragsgillt privat pensionssparande, men är det verkligen en bra idé? 

Avdrag för privat pensionssparande kan sänka din pension

Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet får du göra avdrag för privat pensionssparande med 12 000 kronor per år plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten från näringsverksamheten. (Tillägget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 444 000 kronor.)

Tyvärr får många rådet att göra just detta, men för de allra flesta enskilda näringsidkare sänker ett sådant pensionssparande den inkomst som den allmänna pensionen och många andra sociala förmåner grundas på. Du sänker den inte bara med beloppet för pensionssparandet utan också med den så kallade särskilda löneskatten på pensionssparbeloppet på 24,26 procent.

Alltså, undvik att göra avdrag för privat pensionssparande så länge du har inkomst av aktiv näringsverksamhet som är lägre än 38 000 kronor per månad, på så sätt får du fulla insättningar till din allmänna pension. Mitt tips till mannen och kvinnan jag pratade med blev att istället spara i andra sparformer på skattade pengar och kanske också amortera på huset.

Jämför olika sparformer på Konsumenternas webb

Ett exempel på när du inte tjänar på att göra avdrag

Säg att du har en vinst på 240 000 kronor på ett år som motsvara 20 000 kronor före skatt per månad. Om du då sparar 1 000 kronor per månad eller mer i ett avdragsgillt pensionssparande så sänker du din vinst med samma belopp, eftersom vinsten är pensionsgrundande.

Beloppet som avsätts till den allmänna pensionen blir därmed lägre. Samma sak gäller för andra sociala förmåner, till exempel sjukpenning och föräldrapenning.