Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Poliser blir rekommenderade att ta ut pensionspengar tidigt

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Jag får ibland höra att vissa yrkesgrupper har blivit kontaktade och rekommenderade att ta ut sin allmänna pension tidigt för att placera pengarna, i exempelvis en kapitalförsäkring, trots att de fortsätter jobba.
Det är tyvärr i många fall en dålig affär och mycket tyder på att de som får erbjudandet inte fullt ut förstått vad det innebär att göra det valet.

Tidigt uttag av pension för placering är inte alltid en bra affär.

Jag har skrivit om detta här bloggen förut, men jag lyfter frågan igen eftersom jag nu har fått information från flera håll om att det just nu är många som jobbar inom Polisen som verkar få denna rekommendation. Det kan förstås dyka upp liknande erbjudande för dig som jobbar inom en helt annan sektor, så det är inte bara poliser som ska läsa den här texten.

Blogg: Ta ut pension tidigare i vinststyfte - en dålig affär

Rådet du får från rådgivaren/försäljaren när du är 61 år är att börja ta ut din allmänna pension tidigt (samtidigt som du fortsätter jobba) och placera pengarna i en annan sparform, exempelvis i en kapitalförsäkring.

Flera personer uttrycker till oss att de tyckte att mycket av det som rådgivaren/försäljaren sa lät bra, men att de framförallt fastnat för att familjen kan ärva pengarna om du har börjat ta ut dem.

Blogg: Vad är kapitalförsäkring?

Tidigt uttag som efterlevandeskydd

Om syftet med ett tidigt uttag av allmän pension är att skydda efterlevande bör du först se över hela skyddet till dina efterlevande. Ta reda på vad som händer om du dör, klarar sig din familj ekonomiskt? Vilka ersättningar betalas ut till din familj?

I många fall kan en livförsäkring vara ett mycket billigare och bättre alternativ jämfört med ett tidigt uttag av allmän pension. Prata med din arbetsgivare eller fackförbund, via dem kan du ofta teckna billiga grupplivförsäkringar.

Blogg: Underlätta för dina efterlevande

Bra att känna till vid tidigt uttag av pension

  • Att ta ut pensionen tidigt för att placera den ger för de allra flesta en lägre total pension under åren som pensionär – ju tidigare du tar ut din allmänna pension desto lägre blir beloppet per månad livet ut
  • Placeringen av pensionskapitalet kan innebära dyra avgifter, speciellt inom kapitalförsäkringar
  • Skatteeffekter kan bli att det är högre skatt på pension som tas ut före 66 års ålder och också om den totala inkomsten, lön och allmän pension, hamnar över brytpunkten för statlig inkomstskatt (37 675 kronor per månad år 2017)
  • Uttaget påverkar och minskar andra ersättningar, till exempel A-kassa
  • Din pension är indrivningsbar vid eventuella skulder hos Kronofogden