Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Premiepensionsförvaltare ljuger och hittar på i säljsamtal

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Har du råkat ut för säljare som vill ”hjälpa dig” med din premiepension mot betalning? Då är du inte ensam. Speciellt nu i orange kuvert-tider är försäljarna för rådgivningstjänster extra aktiva. Men se upp, många av dem kommer med direkt felaktig information och lögner.  

Det finns tyvärr några oseriösa fondförvaltare där ute som säljer dyra fonder och försäkringar, och använder sig av fula trick för att få dig att nappa på deras tjänster. Jag blev uppringd av en säljare i samband med att jag medverkar i en kampanj som AP7 har tagit fram för att visa hur dessa oseriösa premiepensionsförvaltare försöker lura människor. Jag sa inte vad jag jobbar med och låtsades att jag inte kunde någonting om premiepension och det jag fick höra var rena lögner. Hur ska en kund kunna ta ställning till om en tjänst är vettig att betala för om det säljaren säger inte ens stämmer?

Här kommer två saker som jag reagerade på.

Påstående nummer 1: 

Om du dör före 65 års ålder så går dina premiepensionspengar tillbaka till Pensionsmyndigheten.

Det stämmer inte!

Pengarna går tillbaka till alla andra  premiepensionssparare vilket höjer deras premiepension. Detta kallas för arvsvinster.

Pensionsmyndigheten erbjuder efterlevandeskydd som du kan teckna när du börjar ta ut din premiepension. Det efterlevandeskyddet är kopplat till det du har sparat in till din premiepension.

När säljare  mot en avgift erbjuder ett efterlevandeskydd för premiepensionen under spartid, dvs innan du pensionerar dig, så handlar det om att du får betala för en helt fristående livförsäkring.

Exempel: Låt säga att du betalar 1 000 kronor per år till premiepensionsförvaltaren för att försäkra det belopp som du hittills har tjänat in till premiepensionen. Vi kan ta en genomsnittlig premiepensionssparare som exempel, den har tjänat ihop cirka
150 000 kronor till sin premiepension. Det är alltså det värdet som betalas ut från förvaltningsbolaget till din familj om du avlider. Om du istället vänder dig till ett försäkringsbolag och frågar hur högt belopp du kan försäkra till din familj för samma summa, dvs 1 000 kronor per år. Då är summan som skulle betalas ut till din familj avsevärt mycket högre, kanske 500 000 kronor eller mer. Det finns alltså bättre livförsäkringar.

Tips! Vänd dig till din arbetsgivare eller fackförbund, ibland erbjuder de billiga grupplivförsäkringar.

Det är klokt att skaffa dig en bild av de totala ersättningar som betalas ut till din familj när du dör. Då kan du lättare bilda dig en uppfattning om vilka behov du och din familj har. Efterlevandeskydd innebär en kostnad så välj bort de skydd du inte behöver.

Om du skulle avlida före 65 års ålder kan dina efterlevande få efterlevandepension från Pensionsmyndigheten som ett ekonomiskt stöd. 

Påstående nummer 2: 

Vi vet ett par dagar innan hur börsen ska gå.

Det stämmer inte!

Säljaren säger att de jobbar med trygghet och att de kan göra förändringar i sina placeringar för att garantera det. Han påstår att de vet ett par dagar innan hur börsen i exempelvis Japan ska utvecklas och att de då kan byta placeringar innan det går ner.

Sanningen är att ingen exakt kan förutspå hur aktiemarknaden ska gå. Under alla år fram till pension så kommer värdet på dina premiepensionspengar ha gått upp och ner flera gånger. Aktiefonder kan med sin högre risk på sikt ge bättre värdeutveckling än räntefonder, men värdet kommer att variera mer under tiden.

Det här är bara några av de saker som gör att jag tycker att man ska tänka sig för både en och två gånger innan man köper en sån här tjänst. Mitt bästa tips när det ringer nån som påstår de här sakerna, säg bara nej tack och lägg på luren.

Fakta

Om AP7: AP7 är det statliga alternativet till de privata aktörerna i premiepensionssystemet. Deras uppdrag är att se till att den som inte kan eller vill välja premiepensionsfonder ska få minst lika bra pension som andra.

Om kampanjen ”Bli inte blåst”:  Oavsett var du placerar din premiepension ska du inte bli lurad av oseriösa aktörer. Därför vill statliga AP7 lära dig mer om premiepensionen och hur den fungerar. Så att du inte blir blåst. I poddokumentären deltar bland annat ”Ulrik” som tidigare arbetade med att blåsa sparare över telefon. Vi hör arkitekterna till dagens pensionssystem Ingela Thalén och Bo Könberg berätta om varför systemet ser ut som det gör. Medverkar gör även jag, Monica Zettervall från Pensionsmyndigheten, Christina Söderberg på Compricer, Kristina Althoff på Finansinspektionen och Claes Hemberg på Avanza.

Lyssna på säljsamtalet 25,53 in i klippet (öppnas i nytt fönster)