Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Privat pensionssparande — en het potatis

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Igår ringde det en reporter från Sveriges radio och undrade om jag kunde vara med i ett inslag och sprida lite ljus kring hur man ska tänka när det gäller privat pensionssparande. Självklart sa jag, och blev inte speciellt förvånad över frågan.
Det är en av de vanligaste frågor jag får om pension just nu.

Eftersom många verkar ha frågor kring detta så vill jag nämna några saker som kan vara bra att känna till kring ett eget pensionssparande.

Jag vill poängtera att det alltid är bra att spara, men det är viktigt att veta att det för många inte lönar sig att spara i ett avdragsgillt pensionssparande. Ni vet, de där 12 000 kronorna man kan dra av i deklarationen.

Sparandet funkar bäst för dig som...

 • ...tjänar 35 500 kronor per månad, eller mer, eftersom du på det viset får sänkt marginalskatt.
 • ...har svårt att "hålla i" pengarna, eftersom dessa pengar är låsta till 55 års ålder.

Nackdelarna du bör känna till

Det finns vissa nackdelar med privat pensionssparande som det tyvärr inte pratas lika mycket om.

 • Höga avgifter.
  Ett sparande under 40 års tid på 1000 kronor i månaden, med en avgift på 1,5 procent innebär att du kommer att betala avgifter på cirka 300 000 kronor. Det betyder mindre i pension till dig, så se över vad du betalar i avgifter. Här på vår webbplats finns ett bra verktyg för att se hur avgifter påverkar pensionen.
 • Inte gynnsamt för alla.
  Tjänar du under 35 500 kronor per månad, som är brytpunkten för statlig skatt år 2013, så förlorar du skattemässigt på ett privat pensionssparande. Det är alltså så att den skatt du inte betalar nu, äts upp av den extra skatt du får betala när du tar ut ditt privata pensionssparande.  
 • Pengarna är låsta till 55.
  Du som är ung kan fundera på om det är ett pensionssparande du ska ha. Du kanske behöver pengar till något annat innan du fyller 55 år, till exempel till ett boende.

Ett vanligt sparande är ibland bättre

Jag skulle säga att det för de allra flesta är bättre att betala skatt på sin lön och sätta in pengar i ett vanligt sparande, typ ett sparkonto med hög ränta, aktier eller fonder.

För personer med låga inkomster är det definitivt inte att rekommendera ett avdragsgillt pensionssparande eftersom det i slutänden kan leda till att man får ett lägre bostadstillägg som pensionär.

Extra viktigt för dig med eget företag

De som verkligen behöver tänka till är egenföretagare, eftersom de inte har någon tjänstepension så behöver de själva ordna med det.

Mer om vad du som egenföretagare bör tänka på

Det blev mer text än jag hade tänkt, men i min mening har ni det viktigaste här, och det ska jag försöka få med under fem minuter i radio.