Blogg: Privat pensionssparande — en het potatis | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Privat pensionssparande — en het potatis

| blogg

Igår ringde det en reporter från Sveriges radio P4 Västerbotten, han undrade om jag kunde vara med i radio på onsdag cirka klockan 16.08 och sprida lite ljus kring hur man ska tänka när det gäller privat pensionssparande. Självklart sa jag, och blev inte speciellt förvånad över frågan. Det har nämligen skrivits en hel del om just privat pensionssparande på sista tiden, och det är en av de vanligaste frågor jag får i ämnet pension.

Eftersom det nu är så många frågor kring detta så tänker jag kortfattat nämna några saker som kan vara bra att känna till.  

Jag vill poängtera att det alltid är bra att spara, men det är viktigt att veta att det för många inte lönar sig att spara i ett avdragsgillt pensionssparande. Ni vet, de där 12 000 kronorna man kan dra av i deklarationen. Man kan säga att ett sådant sparande är ett alternativ för två grupper:

  • För dig som tjänar 35 500 kronor per månad, eller mer, eftersom du på det viset får sänkt marginalskatt.
  • För dig som har svårt att "hålla i" pengarna, eftersom dessa pengar är låsta till 55 års ålder.

Det finns nackdelar med privat pensionssparande som det tyvärr inte pratas lika mycket om.

  • Till exempel de höga avgifter som ofta tas ut. Ett sparande under 40 års tid på 1000 kronor i månaden, med en avgift på 1,5 procent innebär att du kommer att betala avgifter på cirka 300 000 kronor. Det betyder mindre i pension till dig, så se över vad du betalar i avgifter. Här på vår webbplats finns ett bra verktyg för att se hur avgifter påverkar pensionen.
  • Tjänar du under 35 500 kronor per månad, som är brytpunkten för statlig skatt år 2013, så förlorar du skattemässigt på ett privat pensionssparande. Det är alltså så att den skatt du inte betalar nu, äts upp av den extra skatt du får betala när du tar ut ditt privata pensionssparande.  
  • Pengarna är låsta till 55 års ålder som jag skrev ovan, detta innebär att du som är ung kan fundera på om det är ett pensionssparande du ska ha. Du kanske behöver pengar till något annat innan du fyller 55 år, till exempel till ett boende.

Jag skulle säga att det för de allra flesta är bättre att betala skatt på sin lön och sätta in pengar i ett vanligt sparande, typ ett sparkonto med hög ränta, aktier eller fonder. För personer med låga inkomster är det definitivt inte att rekommendera ett avdragsgillt pensionssparande eftersom det i slutänden kan leda till att man får ett lägre bostadstillägg som pensionär.

De som verkligen behöver tänka till är egenföretagare, eftersom de inte har någon tjänstepension så behöver de själva ordna med det. Läs gärna mer om vad du som egenföretagare bör tänka på när det gäller privat sparande.

Det blev mer text än jag hade tänkt, men i min mening har ni det viktigaste här, och det ska jag försöka få med under fem minuter i radion på onsdag.