Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Så påverkas pensionen av deltidsarbete

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Många föräldrar väljer att jobba deltid under småbarnsåren. Det kan vara bra att veta hur det påverkar pensionen. Här finns några räkneexempel på hur det påverkar pensionen beroende av vilken lön du har och inom vilken sektor du jobbar.

Din pension kan påverkas av om du jobbar deltid under småbarnsåren.

När du börjar ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan fortsätter du att tjäna in till din allmänna pension, precis som under tiden du jobbar. Om du har tjänstepension fortsätter även den att betalas in i vissa fall. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Den som tjänar minst får extra pension under barnets första år

Utöver det så får den förälder som tjänar minst även extrapengar till sin allmänna pension under barnets första fyra år. Det kallas pensionsrätt för barnår och beräknas automatiskt, det är alltså inget du själv behöver ansöka om. Om ni däremot vill ändra vem av er som ska få extrapengarna (barnårsrätterna) så kan ni kontakta oss på Pensionsmyndigheten.

Räknexempel med och utan barnårsrätt

I beräkningarna nedan finns därför exempel både med och utan pensionsrätt för barnår. Alltså både hur det påverkar pensionen för den förälder med högst inkomst och som alltså inte får de extra pengarna för barnår, samt för den föräldern med lägst inkomst och som får pensionsrätter för barnår. Är du ensamstående är det automatiskt du som får extrapengarna.

Räkneexempel för dig som jobbar inom stat, kommun eller landsting

Månadsinkomst före skatt 20 000 kr/mån (beräknad total pension före skatt 15 080 kr/mån)

Deltid

Med pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Utan pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Deltid 75% (8 år)

-150 kronor

-300 kronor

Månadsinkomst före skatt 45 000 kr/mån (beräknad total pension före skatt 35 050 kr/mån)

Deltid

Med pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Utan pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Deltid 75% (8 år)

-440 kronor

-690 kronor

Förenklat är det så att minst påverkan på pensionen får den med låg inkomst som jobbar inom staten, kommun eller landsting och störst påverkan får den med hög inkomst som jobbar i privat sektor, men det är bra att ta reda på hur det ser ut för just dig.

Räkneexempel för dig som jobbar i privat sektor

Månadsinkomst före skatt 20 000 kr/mån (beräknad total pension före skatt 15 120 kr/mån)

Deltid

Med pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Utan pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Deltid 75% (8 år)

-340 kronor

-340 kronor

Månadsinkomst före skatt 45 000 kr/mån (beräknad total pension före skatt 35 170 kr/mån)

Deltid

Med pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Utan pensionsrätt för barnår kr/mån, livet ut

Deltid 75% (8 år)

-2 350 kronor

-2 610 kronor

Så kan ni som lever i ett parföhållande jämna ut inkomsterna

Föra över premiepension

Om ni är gifta eller registrerad partner kan den av er föräldrar med högst inkomst föra över sin premiepension till den som har lägre inkomst, till exempel för att hen jobbat deltid en längre period.

Det kan vara ett sätt att kompensera för det pensionsbortfall som den föräldern kan komma att få som pensionär. Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen, så ni kan behöva kompensera på flera sätt.

Så för du över premiepension

Starta ett separat sparande till den som jobbar deltid

Det går också att starta ett eget sparande till den av er föräldrar som jobbar deltid för att på det sättet jämna ut pensionerna mellan er. Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.

För gifta kallas detta enskild egendom och för er som är sambos så räcker det att sparandet står i rätt förälders namn eftersom pengarna inte kan delas vid en separation när man är sambos.  

Vi hjälper dig att fatta informerade beslut

Ett av Pensionsmyndighetens uppdrag är att informera om hur pensionen fungerar så att fler kan fatta informerade beslut, t ex om sin ekonomi. Huvudsaken är att du som förälder känner till hur småbarnsperioden kan påverka intjänandet till pensionen, på kort och lång sikt.

Hur du och din familj väljer att fördela föräldraledighet, vab och deltidsarbete är självklart ett beslut som ofta påverkas av flera faktorer. Vi ger dig en pusselbit. Du bestämmer själv vad som fungerar bäst i just din familj!