Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Sänkta fondavgifter ger mer i pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Jag har tidigare skrivit om förvaltningsföretagens höga avgifter. Höga fondavgifter ger mindre i plånboken som pensionär. Därför föreslår vi på Pensionsmyndigheten idag en begränsning av de högsta fondavgifterna inom premiepensionen. Det gör vi helt enkelt för att pensionssparare så småningom ska få mer i pension.

Det nya förslaget innebär att de fonder som har de allra högsta avgifterna inte längre kan ta ut så höga avgifter inom premiepensionssystemet. Idag handlar det om 279 fonder av totalt 846 fonder. Om ändringarna börjar gälla från januari 2015 beräknas 6,7 miljoner pensionssparare och pensionärer årligen spara 150 miljoner i lägre fondavgifter. Det är väldigt bra tycker jag.

Vad är problemet?

Problemen vi har sett här på Pensionsmyndigheten är att en del bolag sätter sin avgift före rabatt (läs nedan) väldigt högt vilket gör att avgiften blivit hög trots rabatten. Vi ser också att var tionde pensionssparare i premiepensionssystemet finns i förvaltningsföretagens fonder och att deras avgifter är mer än dubbelt så höga som snittet. Dessutom är det många sparare som väljer fonder en gång och efter det ser man aldrig över sina  fondavgifter.

Mitt tips är att du loggar in på ditt konto på Mina sidor och tar reda på vad du faktiskt betalar i avgift på dina premiepensionsfonder. Du kan jämföra med snittavgiften i premiepensionssystemet som ligger på 0,31 procent eller med förvalsalternativet (AP7Såfa) där du betalar 0,12 procent.

Om du vill se hur avgiften påverkar pensionen under lång spartid kan du enkelt se det i vårt kostnadsverktyg.

Så fungerar det med rabatten på fondavgifterna

Idag fungerar det så att alla fonder som är med i premiepensionssystemet måste betala en rabatt till Pensionsmyndigheten för att få ha med sina fonder i utbudet. Den rabatten betalar vi sedan tillbaka till  dig i maj varje år. Rabatterna är i genomsnitt cirka två tredjedelar av avgifterna och gör att premiepensionen, när den betalas ut, blir drygt 15 procent högre än den skulle ha blivit utan rabatter.