Förklaringar finns längre ner, men jag börjar med en kort sammanfattning:
- Om du lever i ett parförhållande, se till att du blir ekonomiskt kompenserad om ni inte delar på deltidsarbete och föräldraledighet.
- Om ni sparar privat för att kompensera att en av er jobbar deltid, se till att sparandet skrivs som enskild egendom och alltså inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.
- Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.
Jobbar du deltid?
Om du lever i ett parförhållande och jobbar deltid så kan ni tillsammans sätta er ner och prata igenom er ekonomi. Se till att den som arbetar deltid och tar ut mest föräldraledighet blir ekonomiskt kompenserad. Det kan vara genom ett privat sparande till den med lägst inkomst och/eller att den med högst inkomst för över sin premiepension till sin partner. (Det går endast att föra över premiepension till den man är gift eller registrerad partner med.)
Vad gäller vid skilsmässa eller separation?
Vid en eventuell skilsmässa delas ert privata sparande lika. Det kan därför vara bra att skriva sparandet som enskild egendom, till exempel hos din bank. Det betyder att man skriftligen bestämmer att ena parten ska få pengarna vid en skilsmässa. Är ni sambos är det viktigt att se över vem som får vad vid en eventuell separation.
Om någon har fört över premiepension till sin make/maka/registrerad partner så får den som har fått överföringen behålla pengarna vid en skilsmässa.
Har du tjänstepension?
Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Finns det inte kollektivavtal så kan du ändå förhandla om att arbetsgivaren ska betala in pengar till en tjänstepension. Försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.
Det var mina tre snabba tips. Vill du ha fler?
Läs mer här:
Extra pengar under barnets fyra första levnadsår
Du får extra pengar till din allmänna pension under ditt barns fyra första levnadsår, oavsett om eller hur länge du har varit föräldraledig. Detta kallas pensionsrätt för barnår och beräknas på en tänkt inkomst som kallas pensionsgrundande belopp.
Du behöver inte göra något för att få dessa extra pengar, det sker automatiskt.