Blogg: Vad är ett investeringssparkonto? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Vad är ett investeringssparkonto?

| blogg

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett förenklat sätt att spara i aktier eller fonder. Det är inte en försäkring, utan de aktier eller fonder du har på kontot ägs direkt av dig.

För att dina pengar ska växa så mycket som möjligt måste du ta en viss risk. Det viktigaste för ditt eget sparande till pension är vilken avgift du betalar och vilken risknivå nu väljer. Väljer du ett sparande i aktiefonder innebär det till exempel en högre risk än ett sparande i räntefonder.

Fördelar ISK

 • Billig sparform om du väljer fonder med låg avgift. Om du sparar i fonder så kan ett alternativ vara att välja globala aktiefonder med låga avgifter. En global aktieindexfond kostar ungefär 0,4 procent i avgift, vilket kan vara ett bra riktmärke.

  Jämför till exempel:
  Betalar du en avgift på 0,4 procent och sparar i 30 år, sänks den totala summa du sparat med 11 procent.

  Betalar du en avgift på 1,5 procent och sparar i 30 år, sänks den totala summa du sparat med 36 procent – mer än en tredjedel.
 • Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. I stället betalar du varje år en skatt på värdet av ditt sparande, en så kallad schablonskatt. Skatten som ska betalas ordnar din bank med, det står alltså förtryckt i din deklaration.

Nackdelar ISK

 • Du måste betala schablonskatten även om värdet på ditt konto minskat under året.
 • Du kan inte göra avdrag på skatten när du sålt fondandelar eller aktier med förlust.
 • Om du vill spara i räntefonder, som har låg risk, är det mindre fördelaktigt. Väljer du att spara i ett investeringssparkonto är det alltså mer fördelaktigt att spara i aktiefonder, som har en högre risk.
 • Det går inte att välja olika typer av försäkringsskydd. Se kapitalförsäkring.

Vem får pengarna när jag dör?

Samma regler som arvsreglerna gäller. Vill du påverka vem som ska ärva pengarna på ditt ISK kan du skriva ett testamente.

Vill du veta skillnaden mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring? Läs Vad är en kapitalförsäkring? Vill du veta mer om hur du bör tänka när det gäller eget sparande till pension läs Hur ska jag spara nu?. Mer information och jämförelser av olika investeringssparkonton finns på Konsumenternas webb.