Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Varför så många olika begrepp?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Vi fick en fråga på Facebook om alla olika begrepp som används när vi och tjänstepensionsbolagen skickar ut information om pension. Jag tycker att alla som jobbar med pensionsinformation borde läsa det här inlägget. För det är precis så här de flesta uppfattar pensioner, svårt, krångligt och massor av begrepp. Man kan fråga sig om alla verkligen behöver förstå vad alla dessa begrepp betyder.

Mitt svar på den frågan är om man verkligen behöver ha koll på alla olika pensionsbegrepp för att veta det viktigaste om sin pension -  troligtvis inte. Det finns några grundläggande begrepp som kan vara bra att känna till, resten är överkurs. Börja med att logga in på vår webb och gör en pensionsprognos. Där ser du helheten och du får veta hur mycket du kan komma att få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar.

Vilka begrepp behöver jag känna till?

I pensionsbranschen brukar vi förklara det svenska pensionssystemet med hjälp av en pyramid. I botten har vi den allmänna pensionen, din allmänna pension får du från Pensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension och premiepension och grundar sig på vilka inkomster du har under ditt liv. Sedan finns det även andra delar som kan ingå beroende på när du är född eller om du har haft låg eller ingen inkomst. 

 Mer om allmän pension.

I mitten av pyramiden finns tjänstepensionen. De flesta i Sverige får en tjänstepension från sin arbetsgivare. Tjänstepensionen ser lite olika ut beroende på var du arbetar.

Mer om tjänstepension.

På toppen av pyramiden finns privat pension. Det är ett eget sparande till pensionen hos din bank eller via ett försäkringsbolag. Det är ett frivilligt och privat sparande.

Mer om eget sparande till pension.

Vilka begrepp behöver jag inte känna till?

​Inlägget från Facebook ser du nedan och jag tänker inte krångla till det genom att skriva kilometer av text och förklara alla dessa begrepp. För den intresserade överkursaren finns det förklaringar på många ord som används i pensionsvärlden här på vår webb.

Vår ordlista över pensionsbegrepp

Observera att personen som gjort inlägget arbetar statligt och alltså har en statlig tjänstepension, begreppen skiljer sig åt mellan olika tjänstepensionsavtal. För mer information om de begrepp som används för den statliga tjänstepensionen så finns de på Statens pensionsverks webb.

Ordlista på SPV:s webb 

Jag kan inte nog understryka att pensionsbranschen kan göra mycket mer för att underlätta för kunderna, och där räknar jag också in oss på Pensionsmyndigheten. Om ni läser inlägget nedan så förstår ni varför.

Sprättar upp orangea kuvertet från pensionsmyndigheten och ett annat brev från statens tjänstepensionsverk. Man vill ju veta hur mycket det blir. Slår upp sidan "Så här läser du ditt pensionsbesked" och börjar läsa. Innan jag ens bläddrat har jag totalt tappat bort mig. På de uppslagna sidorna används "pension" i 25 olika begrepp:

Allmän pension, Inkomstpension, Premiepension, Pensionsrätt för inkomstpension, Pensionsgrundande inkomst, Pensionsbesked, Kåpan pensioner, Statens tjänstepensionsverk, Dina intjänade pensionsrätter, Tjänstepension, Pensionssidor, Pension, Samordnade pensionsbesked, Minpension.se, Mina sidor, Statliga tjänstepensionen, Pensionsförsäkring, Pensionskapitalet, Den förmånsbestämda statliga tjänstepensionen, Den kompletterande ålderspensionen, Pensionsrätt för premiepension, Den individuella ålderspensionen, Kollektivavtalad tjänstepension, Pensionspyramiden, Privat pension, Pensionsmyndigheten

Snälla pensionsmyndighet och tjänstepensionsverk förklara vad allt betyder eller tala åtminstone om ungefär hur mycket jag får?

Och nu när jag bläddrat vidare vill jag gärna också få förklarat dessa begrepp: Efterlevandepension, Pensionskonton, Alternativ pensionsålder, Pensionsbranschens prognosstandard, Pensionsbolagen, Den genomsnittlige pensionsspararen, Premiepensionskontot, Arvsvinst från avlidnas pensionskonton, Pensionssparande, Förmånsbestämd ålderspension, Pensionsålder, Pensionsprognos, Intjänad pension, Pensionsunderlag, Pensionsgrundande tjänstetid, Pensionsgrundande årslöner, Hela pensionen!!!