Har du sett inslaget om pensionsfonder i TV4 och har funderingar kring ditt premiepensionsinnehav? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Har du sett inslaget om pensionsfonder i TV4 och har funderingar kring ditt premiepensionsinnehav?

| nyheter

Du kan enkelt se vad du har för premiepensionsfonder och kostnadsfritt byta dina fonder genom att logga in på vår webbplats.

För att göra ett fondbyte krävs e-legitimation men du kan även byta

fonder via blankett som du beställer här eller från vår kundservice på telefon 0771-776 776. Vill du inte göra aktiva fondval kan du byta till det statliga förvaltningssalternativet AP7 Såfa.

Om du känner dig lurad

Det finns särskilda regler för finansiella tjänster och telefonförsäljning. Du kan till exempel inte ingå ett avtal om rådgivnings- eller förvaltningstjänster för premiepension över telefon.

I lagstiftningen som ska skydda dig som konsument vid försäljning av rådgivnings- och förvaltningstjänster för premiepension finns bland annat krav på att avtalet ska vara skriftligt. På hallakonsument.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om detta. Om du själv vill agera mot ett säljbolag kan du vända dig till Konsumentverket och Finansinspektionen för vägledning och eventuell anmälan.

Vi arbetar aktivt mot oseriösa aktörer

Pensionsmyndighetens fokus är att värna pensionsspararnas intressen. När vi uppmärksammar att oseriösa bolag lurar pensionssparare kan vi väljstoppa fonder, polisanmäla bolag som enligt vår mening olagligt flyttat fonder åt pensionssparare samt kontakta Konsumentverket och Finansinspektionen, vilka är tillsynsmyndigheter för de företag som utför förvaltnings- och rådgivningstjänster. När vi upptäcker oegentligheter skickar vi dessutom brev till kunder som drabbats.