Högtryck på Facebook | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Högtryck på Facebook

| nyheter

Vid den här tiden på året är det högtryck på Pensionsmyndigheten eftersom de orange kuverten skickas ut och vi samtidigt har en stor informationskampanj i hela landet. Det gör att många hör av sig med frågor, till exempel på vår Facebook-sida. Vilket är kul och är precis vad vi vill!  

Det vi också märker av varje år är en del missuppfattningar om hur pensionen fungerar. Vi möter också en del ilska och oro, framför allt via Facebook. Joel och Hanna som är några av dem som jobbar med att besvara inläggen på vår Facebook-sida berättar om några av de kommentarer de ofta får svara på.  

Lugn, pensionen är enklare än du tror

Kanske har du sett årets orange kuvert-kampanj  på stan, bussen, tv, eller på Facebook? Årets tema är ”Lugn, pensionen är enklare än du tror”. Vad menar vi med det egentligen?  Jo, vi vet att de allra flesta av er gör ”rätt” när det gäller pensionen. Det vill säga jobbar, betalar skatt och har en tjänstepension. Du behöver heller inte göra en massa val för din pension om du inte vill eftersom det finns bra förvalsalternativ som förvaltar dina pensionspengar. Ändå är det många som känner oro över att de gör fel eller borde göra något mer.  Det är många aktörer där ute som tjänar pengar på folks oro, och det tycker vi är fel, eftersom det här med pension är ganska enkelt egentligen.

Undrar du över din pension? Logga in och se hela din pensionsprognos eller be oss om hjälp att titta på hur just din pension ser ut!

Logga in och se hela din pensionsprognos

Men nu till Joel och Hanna som jobbar med vår Facebooksida: facebook.com/fragaompension

 Vilka frågor är de vanligaste på Facebook om vi tittar över hela året? 

– Tittar man på andra tider på året så är frågorna väldigt blandade. Allt från frågor om levnadsintyg, hur man byter fonder till hur man ansöker om pension, inleder Hanna. 

Nu under kampanjen får ni även mycket kommentarer om allt möjligt som rör pensionen. Saker som inte alltid stämmer.

– Ja, en av de vanligaste är ”Det kommer inte finnas några pengar kvar när jag går i pension”. Så länge det finns folk som jobbar och betalar skatt kommer det finnas pensioner att betala ut. Pensionssystemet är uppbyggt för att vara hållbart från generation till generation, förklarar Joel.  

– Ett annat exempel är ”Pensionspengarna försvinner i bidrag”. Det är inte pengarna inom pensionssystemet som går till äldreförsörjningsstöd, garantipension eller bostadstillägg, som ofta är de saker man nämner, utan dessa pengar kommer från en annan kassa inom staten, fortsätter Hanna.

Har ni några fler exempel?

– ”Låga pensioner” är ett annat återkommande ämne. En del hör av sig och är arga för en förälders låga pension eller sin egen. Hur mycket man får i pension beror på hur länge man jobbat, vilken inkomst man har haft, om man har haft tjänstepension av sin arbetsgivare, om man har jobbat mycket deltid eller varit hemma med barn under många år. Det vill säga att varje fall är unikt och ofta finns det bakomliggande faktorer till en låg pension. Men, som tur är finns det tillägg till pensionen att söka för den som har låg pension, förklarar Hanna.

– Även om många känner att det är svårt med pension, och det är stort tryck på kundservice under kampanjperioden, känns det som att vi gör skillnad i vårt jobb och lugnar människor när det gäller pensionsfrågor, avslutar Hanna.

Vi har under åren samlat de vanligaste missuppfattningarna om pensionen. Kanske får du där reda på något som du inte visste?

13 myter om pension