Nu skickas årsbeskeden ut | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Nu skickas årsbeskeden ut

| nyheter

13–17 januari skickas årsbeskedet för den allmänna pensionen till landets pensionärer. I beskedet finns information om 2017 års belopp, utbetalningsdagar och kontrolluppgift för 2016.

I år får ungefär 2,36 miljoner pensionärer årsbesked för den allmänna pensionen.  Cirka 764 000 pensionärer som är födda 1937 eller tidigare och som omfattas av det gamla pensionssystemet får ett enklare årsbesked.

Drygt 1 591 000 pensionärer som är födda 1938 eller senare och har det nuvarande pensionssystemet får sitt årsbesked i ett orange kuvert. Av dessa får i år 68 000 personer meddelande om sitt årsbesked digitalt för första gången.

För dig med F- och A-skattsedel

Om du har både F- och A-skattsedel drar vi, från och med 2017, skatt enligt den tabell som gäller för dig. Vill du att vi ska räknas som sidoarbetsgivare och dra 30 procent i skatt måste du anmäla det till oss.

Har du FA-skatt går det tyvärr inte att logga in med e-legitimation och göra en ändring av skatteavdraget. Du måste själv skicka in en begäran per e-post så registrerar vi den ändring som du vill göra.

Kontakta oss på kundservice via e-post 

Logga in på Mina sidor för att se ditt orange kuvert

För att se ditt orange kuvert på webben kan du logga in på Mina sidor. Det gör du genom att logga in med e-legitimation, mobilt BankID eller din personliga kod. Fungerar inte din personliga kod, eller saknar du en personlig kod kan du enkelt beställa en ny kod här på vår webbplats.

Logga in på Mina sidor

Beställ en personlig kod

Vill du ha din post från oss digitalt?

Föredrar du att få din post digitalt istället för på papper finns möjligheten att ansluta sig till en säker digital brevlåda. En digital brevlåda är säkrare än e-post eftersom du loggar in med e-legitimation.

Mer om säker digital post

Så blir pensionen 2017

Så mycket höjs den allmänna pensionen 2017

  • Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 2,8 procent, vilket ger i snitt 300 kronor före skatt i månaden.
  • Fondförsäkring ökar i snitt 4,1 procent, vilket motsvarar cirka 21 kronor mer i månaden.
  • Traditionell försäkring minskar i snitt 12,5 procent, vilket motsvarar cirka 56 kronor mindre i månaden i genomsnitt.
  • Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med 1,1 procent.