Frågor och svar om pension på Facebook | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Frågor och svar om pension på Facebook

Här kan du se de vanligaste frågorna vi får på Facebook. Kanske hittar du svar på din fråga här? Kontakta oss om du har frågor som du inte får svar på.

Hur mycket skatt dras det från den allmänna pensionen och tjänstepensionen? Hur gör jag för att dra extra skatt på min pension?

Om du inte har meddelat oss annat drar vi skatt enligt den skattetabell som gäller i din kommun, och tjänstepensionen brukar dra ett preliminärt skatteavdrag med 30 procent oavsett kommunalskatt.

Har du frågor om vilken skatt som gäller för dig kan du kontakta Skatteverket eller läsa mer på deras webbplats www.skv.se.

Vill du ändra ditt skatteavdrag, kan du göra det på sidan Skatteavdrag.

Jag bor utomlands undrar hur stor min pension från Sverige blir? Hur mycket kan jag få i garantipension?

Vi tittar på dina deklarerade inkomster och på hur länge du har bott i Sverige när vi ska räkna ut din allmänna pension. För att få full garantipension ska du ha bott minst 40 år i Sverige, och det gäller tiden mellan 16-64 års ålder. Har du varit bosatt i Sverige kortare tid minskar garantipensionen. Ring oss på telefonnummer +46 498 200 700 så hjälper vi dig med en personlig prognos för din svenska pension.

Jag har hört att man kan ta ut delar av sin pension om man vill. Jag är student, har sparat ihop lite pension och undrar om det finns någon möjlighet att bara ta ut en viss summa en gång?

Den allmänna pensionen betalas ut varje månad livet ut och går inte att ta ut som ett engångsbelopp. Du kan börja ta ut den från den månad du fyller 61 år, och då kan du välja att ta ut pensionen med ett månadsbelopp på 25, 50, 75 eller 100 procent.

Jag har inte fått mitt orange kuvert på flera år. Jag bor utomlands sedan 25 år. Jag har även ny adress. Vad ska jag göra?

Om du flyttar måste du meddela oss din nya adress. Skicka oss ett brev med ditt namn, personnummer, ny adress och din underskrift. Skriv också att du vill ha en kopia på ditt orange kuvert hemskickat.

Skicka brevet till:
Pensionsmyndigheten
839 77 Östersund
Sverige

Kan jag ta ut min pension och ändå fortsätta arbeta?

Du kan arbeta hur mycket du vill när du tar ut din allmänna pension, men tänk på att du kanske behöver dra mer skatt. Det är bra om du skickar in din ansökan till oss ett par månader innan du ska ta ut pensionen.

Min bank sköter mina fondval till premiepensionen. Jag får betala cirka 1 300 kr om året för det, kan man hitta ett billigare alternativ?

Ja, att själv ta hand om sitt premiepensionssparande kostar inget alls. Tänk på att för att det ska vara värt att låta någon annan sköta dina fondval ska det ge en bättre värdeökning än om du själv gör fondvalen. Värdeökningen ska minst motsvara avgiften som de tar ut. Mer information och guide till hur du kan tänka i ditt sparande hittar du under Ta hand om din premiepension.

Min mamma klarar sig inte på sin pension. Finns det något mer hon kan få?

Hon kan ha rätt till bostadstillägg. Gör en preliminär beräkning av bostadstillägg på vår webbplats för att se om hon har rätt till bostadstillägg.

Beräkna bostadstillägg

Om jag skulle gå i pension vid 63 år, hur mycket får jag då totalt med alla pensioner?

För att få reda på hur mycket du får i pension kan du själv göra en prognos på här på vår webbplats. Du kan också ringa oss på telefon 0771- 776 776 för personlig service gällande din allmänna pension.

Var eller hur kan jag kontrollera om mina tidigare arbetsgivare betalat in till min tjänstepension?

I din prognos på minpension.se kan du se vilka tjänstepensionsbolag som lämnar information om dig. Du kan kolla med dina arbetsgivare eller ditt/dina tjänstepensionsbolag för information om vilka anställningar som gett dig rätt till tjänstepension. Det finns också valcentraler du kan kontakta, till exempel

www.collectum.se

www.valcentralen.se

fora.se