Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Se över pensionen när barnen flyttar hemifrån

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Med färre som bor hemma har du kanske möjlighet att förstärka din ekonomi inför framtiden genom att spara mer eller amortera på lån. I tjänstepensionen kan det vara tid att se över ekonomiska skydd till din familj. 

När barnen flyttar ut kan det vara en bra idé att se över om och hur du kan öka din inkomst som pensionär. Börja med att logga in på pensionsmyndigheten.se för att se hela din pension och hur den påverkas av när du börjar ta ut den. Att jobba en bit längre än 65 kan minska behovet av eget sparande eftersom det ökar pensionen för de allra flesta. 

Spara mer om du har möjlighet

Nu när inte barnen kostar lika mycket som de gör när de bor hemma kanske du vill lägga undan lite pengar till pensionen.

För dig kan ett alternativ vara att spara via ett investeringssparkonto (ISK) eller via en kapitalförsäkring. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension kan vara att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,4 procent i totala avgifter per år.

I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter.

Om du är gift, tänk på att skriva ditt sparande till pension som enskild egendom. Det innebär att pengarna inte ingår i en bodelning utan är dina personliga om ni skulle skilja er.

Amortera på dina bolån

Har du bolån kan ett alternativ vara att amortera mer på lånen. Amorteringen ger dig lägre utgifter som pensionär.

Ta bort ekonomiskt skydd till din familj och få högre pension

I tjänstepensionen kan du välja om du vill ha återbetalningsskydd eller inte. Återbetalningsskydd innebär att din familj får hela eller delar av det pensionskapital som betalats in till din tjänstepension om du dör.

I vissa situationer kan det vara onödigt att ha ett återbetalningsskydd, exempelvis om du är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har högre lön än du eller om du har barn som klarar sig själva ekonomiskt. 

Hör med ditt/dina tjänstepensionsbolag eller valcentral om du har återbetalningsskydd i din tjänstepension. Ibland får du det automatiskt, ibland inte - det beror på vilket tjänstepensionsavtal du tillhör.

Du betalar ingen avgift för att ha återbetalningsskydd. Däremot minskar din egen tjänstepension eftersom du inte tar del av så kallade arvsvinster från andra pensionssparare i din åldersgrupp som avlider.  

Beroende av när du väljer att ta bort återbetalningsskyddet så ökar din tjänstepension med cirka 6 till 10 procent. Det finns dock exempel där tjänstepensionen ökar med både mer och mindre av att välja bort skyddet.

När du är ung är arvsvinsterna små eftersom det är få som avlider och de som avlider har inte så mycket kapital. Arvsvinsterna blir högre med stigande ålder eftersom det är fler som avlider och det finns mer pengar i tjänstepensionsförsäkringen. Därför kan det vara bra att ta bort återbetalningsskyddet om din familj klarar sig utan dessa pengar om du dör, exempelvis om barnen är självförsörjande. På det viset får du högre pension.

Det här är tjänstepension

Kort om pension

Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.

De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.

Det här påverkar din pension:

  • hur mycket du tjänar genom hela livet
  • om du har tjänstepension
  • vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer.

Se din pensionsprognos och få tips

Vill du lyssna och ställa frågor om pension? Vi erbjuder digitala informationsmöten både till dig som snart planerar att gå i pension men också till dig som är mitt i livet och har ett tag kvar till pension.

Välkommen att delta!

Informationsmöte om pension