Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Traditionella bolån via bank bättre än seniorlån

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Funderar du som pensionär på att sälja ditt hus och flytta till mindre, och på det sättet sänka boendekostnaden? Eller funderar du på att bo kvar och kanske ta ett seniorlån? Då kan du ha nytta av de här tipsen!

Enligt en ny rapport från Swedbank kan pensionärer som under lång tid bott i småhus få en lägre boendekostnad om de säljer sitt hus och köper en mindre bostadsrätt, med fördel anpassad till åldrande. En del måste dock ta lån för att kunna genomföra det bytet.

För dig som inte får bolån av banken, eller av andra anledningar vill bo kvar i ditt nuvarande boende kan ett seniorlån vara lockande för att exempelvis genomföra renovering eller åldersanpassa hemmet. Men tänk på att seniorlån är långt mycket dyrare än bolån samt att det finns många andra alternativ och vägval innan man beslutar sig för ett seniorlån som sista utväg.

Sälja ditt småhus och flytta till mindre bostadsrätt?

För dig som äger din bostad så kan den kanske ses som en investering till pensionen. För att frigöra pengar så krävs det dock att du säljer bostaden och att du flyttar till ett mindre och billigare alternativ, och kanske också till ett boende som är bättre anpassat för ålderdom.

Enligt rapporten från Swedbank så kan många som ägt sitt hus länge sälja sina småhus, flytta till en bostadsrätt med tre rum och kök, utnyttja möjligheten till maximalt uppskov av reavinstskatten och på det sättet sänka sina boendekostnader med i genomsnitt 2 700 kronor i månaden. Samtidigt som man har goda möjligheter att bli skuldfri. Allt tack vare den kraftiga prisutvecklingen på småhus runtom i landet de senaste 20 åren.  

Rapporten visar också att många pensionärer har tillräckliga pensionsinkomster för att genomföra ett sådant byte.

Alla har inte möjlighet att få bolån  

Trots hög prisutveckling på småhus har många pensionärer som bor i småhus för låga inkomster för att beviljas ett nytt bolån av sin bank. Därför kan den möjligheten vara stängd för dem och man måste se sig om efter andra alternativ för att frigöra pengar från sitt hus till en renovering eller liknande.

Om det gäller dig så kan en kapitalfrigöringskredit, ett så kallat seniorlån, vara ett alternativ. Dessa behöver nödvändigtvis inte vara en dålig idé, men produkterna som finns på marknaden är dyra. Du bör först ta reda på vilka möjligheter din bank kan erbjuda.

Fundera på andra alternativ innan du tecknar ett seniorlån

Undersök alltid möjligheten att få ett vanligt bolån, eller ett kreditlån, till lägre ränta med din bank, eller andra bolåneinstitut. Om du fortsatt inte får ett bolån kan du innan du tar ett seniorlån:

  • Försöka sänka eller avbryta amortering på bostadslån i god tid innan pension och spara överskottet av pengarna i till exempel en global aktieindexfond som kostar maximalt 0,2 procent i fondavgift.
  • Byta bank och pressa kostnaden för ditt bolån.
  • Låta en borgenär vara med som låntagare på ett vanligt bostadslån (exempelvis om du har barn som inte själva behöver utnyttja sitt låneutrymme eller som har en egen bostad att belåna).
  • Sälja fastigheten och därigenom frigöra kapitalet och flytta till en annan bostad som bättre passar dina behov och din livssituation.
  • Hyra ut del av bostaden för att både öka månadsinkomsten och möjligheten till bostadslån.

I vissa fall kan det ändå vara aktuellt att ta ett seniorlån. Då finns det en del saker du behöver tänka på och ta ställning till. Läs mer om att ta ett seniorlån i vårt tidigare blogginlägg.

Blogg: Är ett seniorlån en bra idé för dig som är pensionär?

Här kan du också läsa Swedbanks rapport.

Rapport: ”Äldre småhusägare – vinnare på bostadsmarknaden”