Om du är företagare | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Om du är företagare

Om du har eget företag som enskild firma eller aktiebolag har du inte heller tjänstepension som en vanlig anställd. För att kompensera den uteblivna tjänstepensionen bör du spara 4,5 procent av din månadslön upp till 40 250 kronor (2019). Tjänar du mer än så behöver du spara mer. Skälet till det är att avsättningen till tjänstepensionen är 30 procent på inkomster över 40 250 kronor per månad.

Kompensera den uteblivna tjänstepensionen!

Du kan dra av för ditt sparande

Precis som de personer som saknar tjänstepension i sin anställning kan du som företagare göra skatteavdrag för ditt privata sparande.

Avdrag för sparande om du har aktiebolag

Om du skaffar ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring har du rätt att dra av för ditt privata pensionssparande upp till 35 procent av din lön i deklarationen. Avdraget får vara högst 465 000 kronor (2019) per år. Den här typen av pensionssparande är låst fram till 55 års ålder. När du sedan tar ut sparandet, under minst fem år, beskattas det som inkomst av tjänst.  

Avdrag för sparande om du har enskild firma

Om du skaffar ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring har du rätt att dra av för ditt privata pensionssparande med upp till 35 procent av ditt överskott i deklarationen. Avdraget får vara högst 465 000 kronor (2019) per år. Den här typen av pensionssparande är låst fram till 55 års ålder. När du sedan tar ut sparandet, under minst fem år, beskattas det som inkomst av tjänst.

Om du som har enskild firma gör avdrag för privat pensionssparande så sänker du samtidigt ditt överskott som den allmänna pensionen och många andra sociala förmåner grundas på. Undvik därför att göra avdrag för pensionssparande så länge du har ett överskott under 42 033 kronor i månaden (2019), på så sätt får du nästan full intjänande till din allmänna pension och hamnar under gränsen för statlig skatt.

Ett bra komplement för ett långsiktigt sparande är att öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller att teckna en kapitalförsäkring. I båda alternativen kan du sedan välja att spara i till exempel aktier eller fonder.