Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Eget sparande till pension

Tjänstepension Inkomstpension Premiepension Eget sparande till pension

Från 2016 är avdragsrätten för privat pensionssparande slopad. Det innebär att du inte längre får dra av inbetalningar till privata pensionsförsäkringar eller individuella pensionssparanden (IPS) i din deklaration.

Från 2015 sänktes avdraget från 12 000 till 1 800 kronor per år. Från 2016 är avdragsrätten för privat pensionssparande helt slopad. Andra regler gäller dock för egna företagare och dig som saknar tjänstepension.

Du kan förlora på ditt privata pensionssparande

Fortsätter du spara i en privat pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS) får du betala skatt på det inbetalade beloppet både när du sätter in pengarna och när du tar ut dem. Det innebär med andra ord dubbel beskattning. Därför är det viktigt att du ser över ditt sparande och väljer en annan sparform. De flesta banker och försäkringsbolag informerar sina kunder men det är ytterst ditt ansvar hur du väljer att göra framöver.

För egna företagare och för dig som saknar tjänstepension

Om du saknar tjänstepension via din arbetsgivare eller är egen företagare gäller andra avdragsregler:

2014 – 12 000 kronor plus 35 procent av inkomsten

2015 – 1 800 kronor plus 35 procent av inkomsten

2016 – 35 procent av inkomsten

Maximalt belopp du får dra av är 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 443 000 kronor (2016).

Om du som enskild näringsidkare gör avdrag för pensionssparande så sänker du den inkomst som den allmänna pensionen och många andra sociala förmåner grundas på. Undvik att göra avdrag för privat pensionssparande så länge du tar ut en lön eller har en vinst som är lägre än 36 933 kronor (2016), på så sätt maximerar du i stort sett din allmänna pension och hamnar under brytpunkten för statlig skatt.

Läs mer om vad som gäller för aktiv näringsverksamhet.


Tänk på avgifterna i ditt sparande 

Höga avgifter urholkar ditt sparande därför bör du välja ett sparande med låga avgifter. Som riktmärke kan du jämföra med att ett billigt långsiktigt sparande i globala aktieindexfonder kostar omkring 0,40 procent.

Tips på klokt och långsiktigt sparande


  • Avsluta insättningarna till det avdragsgilla pensionssparandet (pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande, IPS)

  • Gör en pensionsprognos för att få en uppfattning om storleken på din framtida pension.

  • Fortsätt spara långsiktigt till pensionen.

  • Ha koll på avgifterna – Ett sparande i globala aktieindexfonder kostar till exempel omkring 0,40 procent per år.

  • Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera ett sparande med en löpande amortering på lånen.

Alternativ för ett långsiktigt eget sparande till pension:


Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto är en billig sparform om du väljer fonder med låg avgift. Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. Du betalar istället en schablonskatt varje år. Schablonskatten måste betalas även om värdet på kontot minskat under året.

Om du vill spara i räntefonder (låg risk) är det oftast mindre fördelaktigt att spara på ett ISK. Det går heller inte att välja olika typer av försäkringsskydd såsom premiebefrielse och familjeskydd.

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring kan du välja månatliga utbetalningar, olika försäkringsskydd såsom premiebefrielse, familjeskydd och har möjlighet att styra vem som ska få pengarna vid dödsfall. Här har du även möjlighet att spara i traditionell försäkring. Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. Du betalar istället en schablonskatt varje år. Schablonskatten måste du även betala om värdet på kontot minskat under året.

Kapitalförsäkring är ofta en dyr sparform då den vanligen är förknippad med avgifter i flera led. Om du vill spara i räntefonder (låg risk) är det oftast mindre fördelaktigt att spara i en kapitalförsäkring.

Amortera på eventuella bolån

Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera sparandet med en löpande amortering på lånen. Att amortera på ditt boende ger dig successivt lägre räntekostnad och boendekostnad som pensionär.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem