Ju längre du väntar med att ta ut din pension desto högre månadsbelopp får du. Fortsatt arbete ger dig också en högre pension. När medellivslängden ökar måste du som är yngre räkna med att jobba några år längre för att få en pension som motsvarar tidigare årskullars pension.
Det finns ingen fast pensionsålder, utan det är du själv som avgör vid vilken ålder du vill börja ta ut hela eller delar av din pension (tidigast från och med den månad du fyller 62 år. Om du är född 1958 eller tidigare kan du ta ut pension från 61 år). Den tidpunkt du väljer för att påbörja ditt uttag har stor betydelse för hur stor din pension blir. Du har rätt att arbeta fram till 68 års ålder (ändrad från 67 år från och med 2020), efter det krävs samtycke från din arbetsgivare.
Tar du ut pensionen senare blir den högre
Ju längre du arbetar och tjänar in pensionsrätt, desto större blir din pensionsbehållning. Den förväntade återstående livslängden från pensionstidpunkten blir också kortare. Delningstalet blir därför lägre och den årliga pensionen högre. Den sammanlagda effekten av en högre pensionsbehållning och ett lägre delningstal kan uppskattas till ungefär 7-8 procent mer i pension för varje år som du väljer att skjuta upp pensionsuttaget.
Arbeta och ta ut pension samtidigt
Du kan också arbeta samtidigt som du tar ut allmän pension. Du kan arbeta upp till heltid och ta ut hela din pension samtidigt. Genom att arbeta hel- eller deltid fortsätter du att tjäna in pengar till nya pensionsrätter.
Att fler lever längre påverkar din pension
Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar. Därför behöver de flesta jobba längre för att få ut samma nivå på pensionsinkomsten som den äldre generationen. Sen den allmänna pensionen infördes har medellivslängden ökat medan den faktiska pensionsåldern har sjunkit. Att många utbildar sig längre och kommer ut på arbetsmarknaden senare gör också att fler behöver jobba även efter 65 år.
När passar det dig att gå i pension?
Det är du själv som fattar beslut om när du vill gå i pension. Här på vår webbplats kan du göra en pensionsprognos där även din tjänstepension och eventuell privat pension ingår. Med den som grund kan du lättare planera och ta det beslut som fungerar bäst för dig.
Om du har rätt till garantipension och/eller garantitillägg betyder det inte alltid att fortsatt arbete ger en ökad total pension. För att veta vad som gäller för just dig med garantipension och/ eller garantitillägg var vänlig och kontakta kundservice så hjälper vi dig att räkna på det.
Fullständig tabell över alternativ pensionsålder
Detta är schabloner för alternativ pensionsålder och pensionstid för olika årskullar. Beräkningarna är gjorda med SCB:s prognoser 2018 för förväntad livslängd som underlag. Den alternativa pensionsåldern är beräknad utifrån att du ska få en pension som motsvararvad du skulle fått i pension vid 65 års ålder om medellivslängden varit oförändrad.
* Tid som pensionär menas förväntad återstående livslängd vid alternativ pensionsålder.