Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

För dig som företagare

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. Här går vi igenom vad du bör tänka på när det gäller din pension.

För de allra flesta består pensionen av tre delar;

  • Allmän pension (inkomstpension och premiepension) som kommer från Pensionsmyndigheten

  • Tjänstepension från arbetsgivaren

  • Eget sparande till pension

För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön, betala in avgifter och skatter samt spara till din framtida pension.

Skatt och avgifter ger dig allmän pension

Det finns två olika pensionsavgifter du behöver betala som företagare. Ålderspensionsavgift, vilket motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd och allmän pensionsavgift, som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott.

Tänk på detta:

  • Ta ut lön/överskott - Lönen/överskottet du tar ut och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på 39 879 kronor (2016) i månaden så maximeras inbetalningen till din allmänna pension.

  • Betala skatt - Som företagare är din allmänna pension beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.

  • Eget sparande till pension - Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Om du sparar cirka 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Läs mer om eget sparande till pension.

  • Se över din pension - På vår webbplats kan du logga in och se alla delar i din pension när du gör en prognoslänk till annan webbplats.

  • Driv företaget vidare efter 65 — Även om du börjar ta ut pension kan du driva företaget vidare. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag.

Filmat seminarium

Se vårt seminarium om vad du som företagare ska tänka på när det gäller din pension.

Spela upp seminarietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (längd 25 minuter)

Starta företag-broschyr

I broschyren Starta företag får du en överblick över vad du behöver veta och göra för att starta och driva ett företag. Broschyren är ett samarbete mellan flera olika myndigheter. Starta företag finns på svenska, engelska och lättläst svenska.

Starta företag - svenska länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Starta företag - lättläst länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Starting up a business länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gör en prognos över hela din pension

Här på vår webbplats kan du göra en prognos över hela din framtida pension. Den tas fram i samarbete med minpension.selänk till annan webbplats, som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.

Gör en prognos (kräver inloggning)
Läs mer om prognosen

Vad får du i pension?
Gör en prognos

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem