Företag som erbjuder dig med A-skattsedel att anlita dem har olika benämningar. De benämns som egenanställningsföretag, självanställningsföretag, plattformsföretag eller faktureringsföretag.
Upplägget företagen har innebär att sociala avgifter och skatt betalas in av egenanställningsföretaget innan lönen betalas ut. Det innebär att pensionsavgifter betalas in till din allmänna pension av egenanställningsföretaget.
Om du saknar tjänstepension
Förutom den allmänna pensionen är det viktigt att ta reda på hur det blir med tjänstepensionen som de flesta anställda har, men som egna företagare och eventuellt egenanställda saknar. Finns det ingen tjänstepensionslösning är det bra att kompensera det genom eget sparande till pension.
Checklista för dig som är egenanställd
Säkra din tjänstepension
Som egenanställd får du generellt inte tjänstepension och behöver istället spara själv. Ett riktmärke är att spara 4,5 -6 procent av din lön för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får. Mer om eget sparande
Får du tjänstepension av en arbetsgivare?
Om du har en tjänstepension kan det vara möjligt att själv betala in till samma tjänstepensionsförsäkring via egenanställningen. Kontakta ditt tjänstepensionsbolag för mer information.
Ha koll på skatten
Om du har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt och då riskerar du att få kvarskatt. Till Skatteverkets webbplats om egenanställning
Få en överblick
Genom att logga in på Mina sidor kan du se hela din pension och vad du kan få per månad vid olika pensionsåldrar. Logga in och gör en pensionsprognos
Fördelen med att jobba efter 66
Även om du börjat ta ut din pension kan du vara egenanställd och arbeta vidare. Från januari det år du ska fylla 66 år får du lägre skatt på din lön. Från januari det år du ska fylla 66 år (från 2023 gäller 67 år) får du dessutom lägre skatt på din pension.