Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Du som är egenanställd

Som egenanställd finns det några saker du behöver tänka på när det gäller din pension. Det finns företag som erbjuder möjligheten att arbeta som egenanställd om du har A-skattsedel. Kortfattat innebär det att du jobbar åt dig själv utan att bilda ett eget företag. Tänk på att det är viktigt med ett eget sparande då du inte får tjänstepension som egenanställd.

Företag som erbjuder dig med A-skattsedel att anlita dem har olika benämningar. De benämns som egenanställningsföretag, självanställningsföretag, plattformsföretag eller faktureringsföretag. 

Upplägget företagen har innebär att sociala avgifter och skatt betalas in av egenanställningsföretaget innan lönen betalas ut. Det innebär att pensionsavgifter betalas in till din allmänna pension av egenanställningsföretaget.

Om du saknar tjänstepension

Förutom den allmänna pensionen är det viktigt att ta reda på hur det blir med  tjänstepensionen som de flesta anställda har, men som egna företagare och eventuellt egenanställda saknar. Finns det ingen tjänstepensionslösning är det bra att kompensera det genom eget sparande till pension.

Tänk på det här när det gäller din pension

  • Eget sparande till pension. Som egenanställd får du generellt inte tjänstepension som de flesta anställda får. Om du sparar cirka 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.
  • Kontakta ditt tjänstepensionsbolag. Har du en tjänstepension via en annan arbetsgivare kan det vara möjligt att även betala in premier via egenanställningen på samma försäkring.
  • Skatteeffekter. När du har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt. Skatteverket kan ge dig tips och råd kring detta.
  • Vara egenanställd efter 65 år. Även om du börjar ta ut pension kan du vara egenanställd och jobba vidare. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag. Kontrollera gärna med egenanställningsföretaget och skatteverket vad som gäller för dig.
  • Gör en pensionsprognos och se alla delar i din pension.

Gör en pensionsprognos

Mer om eget sparande till pension

Till Skatteverkets webbplats om egenanställning 

Så fungerar egenanställningsföretag och egenanställning

Egenanställningsföretaget har F-skatt och fakturerar uppdragsgivarna mot viss provision, redovisar arbetsgivaravgifter och gör skatteavdrag och betalar sedan ut resten som lön till den till den egenanställda. Den egenanställda skaffar själv sina uppdrag och avtalar om pris med uppdragsgivaren. I samband med att uppdraget är slutfört upphör därmed också anställningen. Detta kallas för att man är egenanställd.