Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Över nio miljarder kronor till premiepensionsspararna

| nyheter

På fredag den 7 maj påbörjar Pensionsmyndigheten insättningen av totalt drygt 9 miljarder kronor. Insättningen är fondrabatt och arvsvinst till pensionsspararna. Samtidigt dras 608 miljoner i premiepensionsavgift.

Sparare och pensionärer får rabatten en gång per år genom att fler fondandelar köps till spararnas premiepensionskonton.

– Premiepensionssparare och pensionärer får i år tillbaka över 9 miljarder kronor i rabatter och arvsvinster. Rabatten, på i snitt 65 procent, leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket leder till en avsevärt högre värdeutveckling, säger Erik Fransson som är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Handel med nya fondmedel på måndag

Handeln med de nya fondmedel som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton startar måndagen den 10 maj och avslutas för de allra flesta den 11 maj. Placeringen prioriteras före fondbyten, vilket gör att fondbyten som beställs efter 6 maj köas och genomförs efter att måndagshandeln har avslutats.

Arvsvinster sätts också in

Förutom insättningen av rabatterade avgifter får pensionssparare och pensionärer dessutom nära 4,9 miljarder kronor i arvsvinster. Det är pengar från personer som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer. Arvsvinsten stora ökning mot föregående år beror främst på att fler har premiepension och med allt större belopp.

Fakta om insättningen

(förra årets siffror inom parentes)

  • Fondrabatt: 4 924 miljoner kronor (4 643 miljoner)
  • Arvsvinst: 4 873 miljoner kronor (4 061 miljoner)
  • Överföringsvinst: 8,7 miljoner kronor (7,6 miljoner)
  • Avgift: -608 miljoner kronor (-532 miljoner)
  • Total insättning: 9 198 miljoner kronor (8 180 miljoner)
  • Antal konton: 7,91 miljoner (7,76 miljoner)