Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

530 miljarder kronor till pensionsspararnas konton

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I december sker den årliga insättningen av intjänade pensionsrätter på pensionsspararnas konton. För premiepensionen sätts 43 miljarder kronor in. För inkomstpensionen är det 278 miljarder kronor. Arbetsgivarna betalar också närmare 210 miljarder kronor till sina anställdas tjänstepensioner. Årets totala pensionsinsättning blir därmed över 530 miljarder kronor.

Insättning av inkomstpension

Inkomstpensionen är ett fördelningssystem. Dit går 16 procentenheter av de 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten som betalas in i till den allmänna pensionen. Insättningen bokförs per person men pengarna i ett fördelningssystem utbetalas mer eller mindre direkt som pension till dagens pensionärer.

I år bokförs en insättning till inkomstpension på 278 miljarder kronor. I genomsnitt handlar det om 47 245 kronor per person på 5 883 416 pensionssparares konton för inkomstpension. Beloppet har ökat jämfört med förra året då 267 miljarder kronor eller i snitt 45 940 kronor sattes in. Ökningen beror på att summan av alla löner i Sverige steg under 2018.

– Man kan säga att drygt var fjärde dags arbete är för vår pension. Sveriges löntagare har under 2018 avstått från drygt 530 miljarder kronor i lön för att istället i framtiden få ut pengarna som pension. Det hade behövts ett sparande motsvarande 28 procent av lönen om pensionsavsättningarna inte fanns, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Insättningen till inkomstpensionen är maximalt 75 000 kronor per person för hela året. Det beror på att pension inte tjänas in på inkomster över taket 39 063 kronor per månad för inkomståret 2018.

Insättning av premiepension

Av totalt 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten som går till allmän pension, går 2,5 procentenheter till premiepensionen. Premiepensionen är ett fonderat system vilket innebär att insättningen bokförs och sparas för varje person. Pengarna placeras i de fonder som spararen själv valt eller i statens förval AP7 Såfa.

Med start på kvällen den 9 december sätts det in 43 miljarder kronor på spararnas premiepensionskonton. Det motsvarar ett genomsnitt på 7 448 kronor per sparare. Den maximala insättningen till premiepensionen per person är 11 824 kronor för hela året.

– Insättningen till premiepensionens fondförsäkring och traditionella försäkring, som kan väljas i samband med pensioneringen, är i genomsnitt 7 448 kronor per person, den högsta insättningen hittills. I samband med insättningen kan det vara ett bra tillfälle att se över sitt sparande, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg.

För pengarna som placeras på pensionsspararnas konton köps nya fondandelar till varje pensionssparare med start på onsdag den 11 december.

Insättning av tjänstepension

Cirka 90 procent av alla anställda har dessutom en tjänstepension, förutom allmän pension. Utöver avgiften till den allmänna pensionen sätter arbetsgivare varje månad också in en summa för den anställdes tjänstepension och den motsvarar ungefär 4,5 procent av den anställdes lön. Enligt Pensionsmyndighetens uppskattning sätter arbetsgivarna i år av cirka 210 miljarder kronor till de anställdas tjänstepension.

Det finns många olika tjänstepensionsavtal men de flesta tillhör något av de fyra största kollektivavtalsområdena. Även arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan erbjuda tjänstepensionslösningar.

Anställda hos arbetsgivare utan tjänstepension och företagare med enskild firma eller aktiebolag, kan behöva kompensera för uteblivna pensionspremier och för den uteblivna sänkning av fondavgifter som ofta förhandlats fram inom kollektivavtalen.

Fakta pensionsinsättningar (miljarder kronor)
År 2019 2018
Inkomstpension 278 267
Premiepension
43,0 41,3
Tjänstepension
210 188
Total pension 531 496,3

 

Mer information till dig som är journalist

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00