Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Äldre män som röstar på centerpartiet älskar tjänstepensionen mest

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

För miljöpartister är tjänstepensionen också viktig, men minst lika viktigt är möjligheten att få träna på jobbet och att ha friskvårdsbidrag.

Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av arrangörerna av Tjänstepensionens dag, som för sjunde året i rad firas den 27 september. Med en särskild dag för tjänstepensionen vill pensionsbranschens aktörer gemensamt lyfta en viktig, men ibland bortglömd, del av pensionen.  

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av pensionen. De flesta har tjänstepension på sin arbetsplats, men inte alla. Vi behöver prata mer om den här pensionen så att den blir mer känd och självklar, säger Kristina Kamp, Pensionsekonom på Minpension, en pensionssajt som drivs gemensamt av staten och pensionsbolagen och där det går att se hela sin pension.

Intresset för tjänstepensionen stiger med åldern visar Sifoundersökningen. Bland män som fyllt 50 år är det 67 procent som svarar att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen på jobbet. Bland kvinnorna i samma ålder är det 60 procent som rankar tjänstepensionen högst.

Hos de unga, under 30 år, toppar också tjänstepensionen, men här är det omkring 40 procent som sätter den främst. Tvåa på listan är friskvårdsbidraget, eller gymkortet. Var femte tycker att det är den bästa jobbförmånen vid sidan av lön.

– Det är bra att så många unga uppmärksammar tjänstepensionen. I dag finns det tyvärr branscher och anställningsformer som gör att många, framförallt yngre, blir utan tjänstepension, säger Monica Zettervall, Pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Sett till partisympatier är det framför allt centerpartister och socialdemokrater som gillar tjänstepension. Det är 63 procent av centerväljarna och 59 procent av socialdemokraterna som sätter tjänstepension högst upp på listan över jobbförmåner. Bland miljöpartister och liberaler är det lite drygt 40 procent. När miljöpartisterna får välja så får tillgången till friskvårdsbidrag och möjligheten att träna på arbetstid tillsammans mer röster än tjänstepensionen. Frukt på jobbet går också hem hos den väljargruppen.

Även om alla gillar tjänstepensionen mest så finns det partiskillnader bland de andra förmånerna. Tjänstebilen är mest omhuldad av moderater, hushållsnära tjänster av kristdemokrater och sverigedemokraterna gillar jobbtelefonen.

Så mycket sätts av till din framtida pension
Månadslön Inbetalning till tjänstepension/ månad
20 000 kr    900 kr
30 000 kr    1 350 kr
40 000 kr  2 200 kr
50 000 kr   5 200 kr

I exemplet är premien 4,5 procent på lön upp till 38 400 kronor i månaden. På lönedelar däröver är premien 30 procent.

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september, i år för sjunde gången. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida inkomsten som pensionär. Organisationerna som står bakom dagen i år är Alecta, AMF, Collectum, Fora, KPA Pension, Länsförsäkringar, Min Pension, Nordea, OFR, Pensionsmyndigheten, PRI Pensionsgaranti, PTK, Skandia, SPV, Svenskt Näringsliv, Swedbank och Unionen. Läs mer på tjanstepensionensdag.se och på Facebook. 

För mer information:
Malinda Flodman, pressekreterare på Pensionsmyndigheten
Tel: 072-210 21 60
E-post: malinda.flodman@pensionsmyndigheten.se