Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Företagare får pensionstips på Stockholmsmässan

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Driver du eget företag? Har du full koll på din kommande pension? Om inte är du välkommen förbi Pensionsmyndighetens monter på Eget Företag på Stockholmsmässan den 5-7 november. Där kan du få tips om hur just du kan planera din pension på bästa sätt, och tar du med dig en giltig legitimation gör vi en pensionsprognos åt dig på plats.

– Oavsett om du är äldre eller yngre så behöver du ta ett lite större ansvar för din pension när du är egen företagare. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön, betala in avgifter och skatter samt spara extra till din pension som kompensation för att du inte får tjänstepension, säger Thomas Léstrade, kommunikatör på Pensionsmyndigheten.

Den som 5-7 november kommer till Eget företag på Stockholmsmässan och monter B04:39 får hjälp att titta på sin egen intjänade pension och tillsammans med en informatör göra en pensionsprognos. Antingen så tar besökaren med sig sin personliga kod från årets orange kuvert eller så ordnar vi en kod på plats. Det enda som behövs är en giltig legitimation. Pensionsprognos kan göras hela torsdagen samt fram till klockan 15.00 på fredagen.

Pensionsmyndigheten bjuder även in till tre seminarier som på ett enkelt sätt går igenom hur pensionen fungerar och vad företagare bör tänka på när det gäller pension:

  • Torsdag, 11.45, sal B, Se till att du får pension!
  • Fredag, 11.45, sal B, Se till att du får pension!
  • Lördag, 12.15, sal B, Se till att du får pension!

– Förra året hade vi många besökare i vår monter som ville veta vad de bör tänka på när det gäller pensionen när de blir egna företagare, men många ville också veta om de har gjort rätt hittills, säger Thomas Léstrade.

Pensionstips till företagare

  • Ta ut lön/överskott. Lönen/överskottet du tar ut och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på cirka 39 000 kronor i månaden så maximeras din allmänna pension.
  • Betala avgifterna. Du måste betala både ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift som företagare. Som företagare är din pensionsrätt beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.
  • Kompensera för utebliven tjänstepension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Spara därför 4-5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Se till att du inte betalar för hög avgift på ditt sparande.
  • Se över din pension. Ta för vana att se över din pension en gång om året. På vår webbplats kan du logga in och göra en prognos.
  • Driv företaget vidare efter 65. Även om du börjar ta ut pension kan du driva företaget vidare. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag.

Mer om företagare och pension

För vidare information

Thomas Léstrade, informatör, 072-210 28 10