Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Orange rapport för 2017 inlämnad till regeringen

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

2017 års upplaga av orange rapport, årsredovisningen för det allmänna inkomstpensionssystemet, är nu klar och inlämnad till regeringen.

– Ett av Pensionsmyndighetens kärnuppdrag är att förse Sveriges demokratiskt valda beslutsfattare med fakta, statistik, framskrivningar och analyser. I detta sammanhang är det väsentligt att både beskriva hur pensionssystemet fungerar nu samtidigt som vi tittar på möjliga framtida scenarios, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Ett finansiellt stabilt kedjebrev på över 9 000 miljarder kronor

Sveriges fördelningssystem, det vill säga ett i huvudsak ofonderat system, är världens enda sådana system vars utveckling och ställning beskrivs med en – mer eller mindre – sedvanlig balans- och resultaträkning. Att en sådan beskrivning varit möjlig beror bland annat på att systemet är utformat så att det är finansiellt stabilt. Förutom att innehålla Sveriges största balans- och resultaträkning innehåller publikationen också svar på frågor som såväl beslutsfattare som intresserad allmänhet kan tänkas ställa: räcker pengarna i systemet för att klara de stora ålderskullarna? Hur stora är buffertfonderna (AP-fonderna)? Hur stora pensioner prognosticeras? Vad kostar systemet att förvalta? Och hur stor är egentligen den samlade fordran på pension som Sveriges alla pensionssparare har?

– För den som vill gå på djupet och lära sig mer om pensionssystemet, hur det är konstruerat och även hur systemet mår ekonomiskt hoppas vi att orange rapport är svaret, fortsätter Ole Settergren.

Förbättringar nästa år

Riksrevisionen har granskat orange rapport och vill se förbättringar.

– Riksrevisionen gav 2017 ut en rapport med förslag till förbättringar av orange rapport. Både vi på Pensionsmyndigheten och regeringen tycker förslagen är bra, men vi har inte hunnit med att genomföra dessa i årets utgåva. Dessa förbättringar kommer därför att införas från och med orange rapport för 2018, som alltså publiceras nästa år, avslutar Estrella Zarate, aktuarie på Pensionsmyndigheten och projektledare för orange rapport 2017.

För vidare information

Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00