Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Så kan egenföretagare ta ansvar för sin pension

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Egenföretagare behöver ta ett större eget ansvar för pensionen jämfört med anställda. Till skillnad från de flesta anställda saknar denna grupp tjänstepension samt att de själva i vissa fall kan påverka storleken på den lön de tar ut från sitt aktiebolag alternativt det överskott de har i sin enskilda firma eller handelsbolag.

För att hjälpa egenföretagare tar Pensionsmyndigheten årligen fram en rapport och en vägledning. Vägledningen beskriver översiktligt vad den som driver företag bör tänka på. Rapporten innehåller också uppdaterade gränser för skatt och pensionsintjänande. Under 2019 maximeras intjänandet till den allmänna pensionen vid en lön eller överskott på 519 703 kronor per år eller 43 309 kronor i månaden.

– Rapporten och vägledningen påminner bland annat om att storleken på den allmänna pensionen är beroende av beroende av hur mycket företagaren betalat in i skatt på den lön eller det överskott denne haft under arbetslivet. Pensionens storlek beror också på de arbetsgivaravgifter eller egenavgifter som betalas in årligen. Varje år räknas, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Lönens eller överskottets storlek påverkar också andra socialförsäkringsförmåner som föräldrapenning och sjukpenning.

Egna företagare bör vidare kompensera för den tjänstepension som anställda får genom att spara minst 4,5 procent av lönen eller överskottet.

– Är överskottet i en enskild firma under 42 033 kronor per månad alternativt 504 400 kronor per år (gränsen för statlig skatt 2019) är det generellt bättre att spara av skattade pengar, till exempel i en global aktiefond med låg avgift på ett investeringssparkonto (ISK), säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

– För den som istället har ett överskott som överstiger 42 033 kronor per månad kan ett pensionssparande som ger rätt till avdrag i deklarationen vara bra ett alternativ, det vill säga ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en pensionsförsäkring. För företagare som driver aktiebolag påverkar inte ett avdragsgillt sparande den allmänna pensionen samt att denna grupp även har möjlighet att spara i form av en tjänstepensionsförsäkring eller direktpension i företaget, säger Agneta Claesson.

Den som saknar tjänstepension har i medeltal ungefär 25 procent lägre pension jämfört med den som har tjänstepension. Det gäller inte bara egna företagare utan även anställda som inte får inbetald tjänstepension av sin arbetsgivare.

Anställda utan tjänstepension bör därför se till att de kompenseras för detta genom att istället kräva en högre lön än anställda med tjänstepension och pensionsspara på egen hand. Hur mycket lönen måste öka visar Pensionsmyndighetens vägledning 

Vägledningen visar att för de allra flesta krävs åtminstone 4 procent högre lön än motsvarande anställning med tjänstepension för att få en motsvarande pension vid pensionering vid 65 års ålder. För någon med en lön på 30 000 kronor per månad innebär det nödvändig löneökning på 1 200 kronor i månaden. Vid en månadslön på 60 000 kronor krävs ungefär 13 procent högre lön för att kompenseras för avsaknaden av tjänstepension vilket motsvarar drygt 7 700 kronor i månaden.

För vidare information

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00