Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

”Seniorlån” med tillräckligt bra villkor saknas på marknaden

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Att möjliggöra för pensionärer att ytterligare belåna sina bostäder för att på så sätt frigöra kapital behöver inte nödvändigtvis vara en dålig idé – men en sådan produkt måste ha avsevärt lägre räntor och bättre villkor än vad som erbjuds och tidigare har erbjudits på marknaden. Det slår Pensionsmyndigheten fast i en ny rapport. 

Pensionsmyndigheten anser att utgångspunkten för ett sunt seniorlån bör vara att det finns tillräckligt med kapital bundet i bostaden, att pensionären önskar att använda en del av kapitalet till konsumtion och att det inte är någon risk att pensionären förlorar sitt hus eller lämnar en skuld till efterlevande.

Pensionsmyndigheten har tidigare uppmärksammat att det funnits aktörer som erbjudit så kallade seniorlån – med villkor som varit både svåra att se igenom och som i vissa fall blivit en usel affär för den pensionär som nappat på erbjudandet. Sedan dess har dessa produkter försvunnit från marknaden. Det finns endast en aktör kvar som erbjuder seniorlån. Det skulle dock kunna finnas efterfrågan på fler sådana produkter – men då med avsevärt lägre räntor och bättre villkor än tidigare.

- En pensionär med en medelinkomst på 17 000 kronor per månad har idag svårt att teckna ett vanligt bostadslån, oavsett vilken förmögenhet som ligger i bostaden, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.  

"En pensionär med en medelinkomst på 17 000 kronor per månad har idag svårt att teckna ett vanligt bostadslån, oavsett vilken förmögenhet som ligger i bostaden."

Sju av tio personer mellan åldrarna 60 och 79 år bor i ägd bostad. De flesta av dem har en belåningsgrad som är lägre än 50 procent. Det finns en stor förmögenhet bundet i boende, främst i storstadsregionerna, i genomsnitt 1,9 miljoner netto. Kvinnor har, i större utsträckning än män, svårt att teckna lån, då deras pensioner är lägre än männens. 

- För att Pensionsmyndigheten fullt ut ska kunna rekommendera seniorlån, behöver räntan närma sig nivåerna på vanliga bostadslån. Man skulle kunna tänka sig att bankerna kom med nya varianter av seniorlån, med en generösare kreditprövning för äldre personer med lågt belånade bostäder. Produkterna måste också vara konsumentvänligt utformade med villkor och upplägg som är lätta att ta till sig, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.  

"Man skulle kunna tänka sig att bankerna kom med nya varianter av seniorlån, med en generösare kreditprövning för äldre personer med lågt belånade bostäder. Produkterna måste också vara konsumentvänligt utformade med villkor och upplägg som är lätta att ta till sig."

Om den enskilde pensionären inte kan teckna ett vanligt bostadslån kan alternativ till det vara:

  • Att sänka eller avbryta amortering på bostadslån i god tid innan pension och spara pengarna i till exempel en billig indexfond
  • Låta en borgensman vara med som låntagare på ett vanligt bostadslån (t.ex. barn som inte själva behöver utnyttja sitt låneutrymme)
  • Teckna ett dyrare seniorlån
  • Sälja fastigheten och därigenom frigöra kapitalet
  • Hyra ut del av bostaden för att både öka månadsinkomsten och möjligheten till bostadslån.

För vidare information

Monica Zettervall, pensionsexpert, 072-210 22 37
Erik Ferm, analytiker, 072-210 25 66
Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87