Orange rapport 2023
Pensionssystemets årsredovisning

Omslagsbild för Orange rapport 2023
Om figuren

Figuren illustrerar relativ förändring i uttagen pensionsbehållning från 2010 till 2023. Uttagen pensionsbehållning är de pensionsrätter som omvandlas till pension i samband med att någon tar ut sin pension. Sammantaget omvandlades pensionsrätter för 305 miljarder kronor till pension under 2022, men endast pensionsrätter för 227 miljarder kronor under 2023, det vill säga en minskning med 25 procent, vilket syns i den sista stapeln.

Uttagen pensionsbehållning ökade cirka fem till tio procent årligen med två tydliga undantag. 2020 höjdes lägsta ålder för pensionsuttag från 61 år till 62 år. 2023 hade dubbla åldershöjningar. Lägsta ålder för pensionsuttag höjdes från 62 år till 63 år, och åldern då grundskyddet inträder höjdes från 65 år till 66 år. Det negativa värdet i stapeln för 2023 förklaras av att åldershöjningarna medförde att inga nya grupper fick rätt till pension eller grundskydd under året.

I grafiken illustreras lägsta åldern för pensionsuttag av färgen på staplarna som går från gult (61 år), via orange (62 år), till rött (63 år). Åldern då grundskyddet inträder illustreras i grafiken av mönstret på staplarna som går från storrutigt (65 år) till smårutigt (66 år).

Vad är Orange rapport?

Orange rapport 2023 beskriver den allmänna inkomstgrundade pensionens finansiella ställning vid utgången av 2023 och utvecklingen under 2023. För att sätta det allmänna inkomstgrundande systemet i sitt sammanhang relateras det nedan till information om tjänstepensioner och privata pensioner. För dessa försäkringar finns det dock än så länge endast uppgifter till och med 2022. Med privat pension avses enbart uppgifter om avdragsgillt pensionssparande.

Totalt beräknas de årliga inbetalningarna till allmän pension, tjänstepension och privat pension uppgå till 603 miljarder kronor, varav den allmänna pensionens 378 miljarder kronor utgör 63 procent. Lönesumman i Sverige uppgick till ungefär 2 204 miljarder kronor 2022, inklusive egenföretagarnas förvärvsinkomster. Det innebär att vi i Sverige avsatte ett belopp som motsvarar 27 procent av våra löner till olika pensioner.

Det fonderade kapitalet i den allmänna pensionen uppgick till 3 776 miljarder kronor den 31 december 2022. Det motsvarar ungefär 46 procent av det totala fonderade pensionskapitalet i Sverige vid samma tidpunkt. Pensionsmyndigheten betalade ut 367 miljarder kronor i inkomst- och premiepension under 2022. Det motsvarar 66 procent av det totalt utbetalade pensionsbeloppet samma år.

Orange rapport handlar alltså om betydligt mer än hälften av Sveriges pensionsverksamhet avseende in- och utbetalningar. Att det rör sig om en lägre andel vad gäller fonderat kapital beror på att inkomstpensionen är ett fördelningssystem med buffertfond, och inte ett fullt fonderat pensionssystem.

Utöver inkomst- och premiepensionen betalade Pensionsmyndigheten under 2022 ut garantipension med 17 miljarder kronor. Andra pensionsrelaterade förmåner som myndigheten betalade ut under året till äldre personer är inkomstgrundad änkepension med 8 miljarder kronor, bostadstillägg med 12 miljarder kronor och äldreförsörjningsstöd med 1 miljard kronor. Dessa fyra förmåner finansieras från statens budget och ingår inte i redovisningen i Orange rapport.

Förord: Pensionssystemet visar fortsatt finansiellt starkt resultat trots lågkonjunktur
Foto på Pensionsmyndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg

Orange rapport visar att pensionssystemets ekonomiska ställning är fortsatt historiskt stark. Tillgångarna överstiger skulderna med 12 procent för inkomstpensionen. Resultatet för 2023 är dock något lägre än förra året, till följd lågkonjunkturen. Det allmänna pensionssystemets finansiella styrka kan påverka pensionernas utveckling och är därför viktig att följa.

Större delen av pensionärernas pensionsinkomster kommer från det allmänna pensionssystemet i form av inkomst- och premiepension. Pensionssystemet är fristående från statsbudgeten och finansieras med de pensionsavgifter som människor betalar in under arbetslivet. Det innebär på lång sikt att de avgifter som betalas in, inklusive avkastning, måste motsvara de pensioner som betalas ut.

Av det skälet är det centralt att ha kontroll på hur skulderna och tillgångarna i systemet utvecklas. Orange rapport är det allmänna pensionssystemets årsredovisning, dess resultat- och balansräkning.

Redovisningen visar att pensionssystemets ekonomiska ställning är fortsatt historiskt stark. Balanstalet har för 2023 beräknats till 1,12, vilket innebär att tillgångarna överstiger skulderna med 12 procent. Eftersom balanstalet vida överstiger 1 är systemet i balans och kommer inte att påverka indexeringen av utbetalda pensioner eller intjänade pensionsbehållningar.

Under 2023 var utvecklingen på de finansiella marknaderna positiv, vilket bidrog till att AP-fonderna ökade i värde med 6,8 procent. Det bidrar till ett högre balanstal. Anledningen till att balanstalet ändå har minskat något är att pensionsskulden har ökat mer (4,7 procent) än avgiftstillgången (3,4 procent). Det förklaras främst av att genomsnittsinkomsterna ökat något mer än summan av de inkomster och andra underlag som det betalas pensionsavgifter för.

Under 2023 har pensionärernas inkomster ökat relativt arbetstagarnas. I perioder av hög inflation är garantipensioner och andra grundstöd värdesäkrade eftersom de följer prisernas utveckling. Det bidrar till att hålla uppe köpkraften när inkomstpensionen, som följer löneutvecklingen, inte ökar lika mycket. Lönerna ökade i genomsnitt med 2,6 procent. Under 2023 höjdes också nivåerna för garantipensionen. Många pensionärer har därför numera en kombination av inkomstpension, premiepension och garantipension.

Pensionsgruppen, som har i uppgift att värna om pensionsöverenskommelsen och vårda pensionsreformen, har enats om att tillsätta en utredning om automatiskt höjda allmänna pensioner vid överskott i pensionssystemet, den så kallade gasen. Utredningen ska lämna förslag på hur överskott i pensionssystemet kan hanteras. Om Pensionsgruppen kommer överens om hur en gas kan införas skulle det att kunna öka uppräkningen av pensionsnivåerna vilket gynnar pensionärer och pensionssparare. Det skulle i så fall också få påverkan på överskotten i ålderspensionssystemet. Det kommer således även fortsättningsvis vara intressant och viktigt att fortsatt följa överskotten i pensionssystemet genom Orange rapport.

Anna Pettersson Westerberg Generaldirektör

Om Orange rapport

Mer information om pensionssystemet finns på Pensionsmyndighetens webbplats
www.pensionsmyndigheten.se

För information om AP-fonderna – se respektive fonds webbplats www.ap1.se, www.ap2.se, www.ap3.se, www.ap4.se, www.ap6.se samt www.ap7.se (premiepension)

Vi på Pensionsmyndigheten tackar de läsare som med sina frågor och synpunkter bidragit till att förbättra Orange rapport.

Utgivare: Pensionsmyndigheten
Redaktör: Hannes Nilsson
Projektledare: Inger Johannisson
Teknisk projektledare: Johannes Luthman

Databearbetningar och analyser: Erik Ferm, Stefan Granbom, Erik Granseth, Mikael Högberg, Inger Johannisson, Farhad Rouhani-Kalleh, Ludvig Segerhammar, Malin Axhusen Simonsson och Fritiof Wallentin

Medverkat har även: Monica Zettervall

Grafisk produktion: Johannes Luthman och Markus Andersson

Fotograf: Magnus Glans, Svartpunkt

Inledande figur: Farhad Rouhani-Kalleh och Anna Sköld

Pensionsmyndigheten
Box 38190
100 64 Stockholm
Telefon: 0771-771 771
E-post: registrator@pensionsmyndigheten.se

Att läsa Orange rapport

Navigera i rapporten genom att klicka på rubrikerna i innehållsförteckningen ovan.

Rapporten går även att ladda ner i sin helhet i PDF-format genom att klicka på följande länk: Orange rapport 2023.