Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Nu börjar säsongen för att skaffa dig pensionskoll

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Nu inleds den, årets i särklass mest intensiva period för pensionsinformation. Detta när årets orange kuvert börjar skickas ut till svenska pensionssparare med start på måndag. Först ut är pensionssparare i Sveriges nordligaste län. Och i kuvertens spår följer Pensionsmyndigheten med en landsomfattande informationskampanj.

Det orange kuvertet skickas årligen till alla pensionssparare och pensionärer som omfattas av dagens pensionssystem (födda 1938 eller senare). Kuvertet visar bland annat hur mycket pensionsspararen hittills har tjänat ihop till sin allmänna pension. Nytt för i år är att de som valt en säker digitalbrevlåda för sin myndighetspost får en avisering om sitt orange kuvert dit istället för ett papperskuvert.

l samband med att de orange kuverten sprids över landet, successivt från norr till söder, lanserar Pensionsmyndigheten en omfattande informationskampanj. Kampanjen består av alltifrån team med informatörer och andra medarbetare som följer i kuvertens spår och pratar med folk på stan tillreklamfilmer och kampanjer i sociala medier.

- Vi vet att när det orange kuvertet landar i brevlådan,då är det fler än vanligt som börjar fundera på hur man ligger tillmed pensionen.Och då vill vi finnas där för att kunna svara på frågor och hjälpa till att göra pensionsprognoser över den totala pensionen., säger Monica Zettervall,pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens budskap är tydliga: pension är enklare än vad du och många andra kanske tror och att det först är när du gör en pensionsprognos som du ser hela din framtida pension.

- Många tror att man ser hela sin pension i det orange kuvertet, men det stämmer inte. Om du loggar in på www.pensionsmyndigheten.se/prognos eller minpension.se  ser du även tjänstepensionen och eventuellprivat pension. Och det kan göra skillnad,säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Gör din pensionsprognos

Min pension

Råder missuppfattning

Frågan man kan ställa sig är om det verkligen är nödvändigt att fortsätta upprepa budskapet om vad som är viktigt för pensionen. Svaret är ja. Enligt en undersökning som Pensionsmyndigheten låtit genomföra råder fortfarande en rejälmissuppfattning om vad som är viktigast för pensionen. l undersökningen svarar inte mindre än 34 procent av de tillfrågade att det är det privata sparandet som är det viktigaste- och det är fel, betonar Monica Zettervall:

- Såväl ett eventuellt privat sparande som din premiepension  kommer att vara de minsta delarna av din framtida pension. Så se först till att ha koll på det absolut viktigaste för din pension, vilket är att du jobbar, helst heltid, att du betalar skatt och har tjänstepension  via din arbetsgivare. Om du sedan väljer att spara, så är det viktigt att du väljer ett sparande med låga avgifter, avslutar Monica Zettervall.

Pressbilder orange kuvert

Vad är det orange kuvertet?

För vidare information

Monica Zettervall, pensionsexpert, 072-210 22 37
Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87