Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Nu får 1,2 miljoner pensionärer inkomstpensionstillägg

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Drygt 1,2 miljoner pensionärer är berättigade till det nya inkomstpensionstillägget. Det står klart när fler än 2,1 miljoner pensionärer har prövats för inkomstpensionstillägget. Pengarna betalas ut för första gången den 17 och 20 september i samband med de vanliga utbetalningarna av allmän pension. Reglerna för inkomstpensionstillägget är beslutade av riksdagen och betalas ut av Pensionsmyndigheten.

– Nu får alla pensionärer som har rätt till det nya inkomstpensionstillägget sin utbetalning. Ungefär var femte pensionär som har prövats för inkomstpensionstillägget får maxbeloppet på 600 kronor före skatt, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Inkomstpensionstillägget är beslutat av riksdagen och administreras av Pensionsmyndigheten. Syftet med tillägget är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få.

Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt. Det är alltså inte alla pensionärer som är berättigade till inkomstpensionstillägget.

– Vi har fått många samtal från personer som undrar om beloppet de fått besked om stämmer, och det gör det. Det regelverk som riksdagen har fattat beslut om är komplicerat men väldigt tydligt och vi på Pensionsmyndigheten ser till att den som är berättigad får rätt belopp, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

Fem fakta om inkomstpensionstillägget

1. Riksdagen har beslutat att höja pensionerna för vissa genom att införa ett inkomstpensionstillägg.
2. Syftet är att de som arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars har rätt till.
3. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.
4. Tillägget är mellan 0 och 600 kronor per månad före skatt.
5. Under augusti har Pensionsmyndigheten skickat ut besked till de som har rätt till tillägget. Den första utbetalningen sker nu i september, tillsammans med övriga delar av den allmänna pensionen.

Pensionsmyndighetens statistikrapport visar hur besluten om inkomstpensionstillägg fördelats sett till bland annat kön, län och inkomst.

Mer om inkomstpensionstillägget

Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten om inkomstpensionstillägget

Så beslutar Pensionsmyndigheten om inkomstpensionstillägg

Pressbild på pensionsexpert Ann-Sofie Kraft Nilsson

Tabell: Antal pensionärer med inkomstpensionstillägg uppdelat på län och utlandsbosatta