Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Har du en sommarjobbande ungdom hemma?

| blogg

Som ung kan det vara svårt att ha koll på hur sommarjobbet påverkar den framtida pensionen, det finns ju viktigare saker den tiden i livet. Men som förälder kan du hjälpa till. Här får du några tips på vad du kan prata om där hemma! 

Den som sommarjobbar har ofta en relativt låg inkomst under ett år, men det kan bli startskottet för de första inbetalningarna till pensionen. Det beror på hur mycket sommarjobbaren tjänar. Här får du som förälder, eller annan närstående vuxen, några tips på vad du kan berätta för din ungdom där hemma.

Skatt = pension

För att börja tjäna in till den allmänna pensionen behöver man tjäna minst 24 238 kronor under hela inkomståret 2024. Om inkomsten passerar den gränsen behöver man betala skatt och inkomsten blir då pensionsgrundande från första kronan. Tjänar man mindre än så får man inget inbetalt alls till den allmänna pensionen.

Se till att din ungdom inte jobbar svart

Att jobba svart är olagligt och det är någon annan än din ungdom som tjänar på det. Svartarbete sker på hens bekostnad och innebär att man inte betalar skatt och att arbetsgivaren inte betalar arbetsgivaravgift.

Din ungdom får inget till den framtida pensionen och eventuella ersättningar från Försäkringskassan uteblir. Det kan leda till stora problem om ungdomen skadar sig i arbetet eller blir sjuk under en längre tid.

Arbetsgivare som bedriver sin verksamhet med "svartjobbare" saknar med stor sannolikhet kollektivavtal vilket innebär att man dessutom går miste om andra förmåner, exempelvis försäkringar och tjänstepension.

Många sommarjobbare tjänar också in till tjänstepension

Om din ungdom jobbar inom stat, kommun eller region får hen tjänstepension från första anställningsdagen, oavsett ålder. Inom privat sektor finns det däremot åldersgränser för när man tidigast tjänar in till tjänstepensionen. Som privatanställd arbetare går den gränsen vid 22 års ålder och för privatanställda tjänstemän vid 25 års ålder.

Det finns fördelar med att tjäna in till pensionen tidigt i livet

Systemet för allmän pension fungerar i stort sett som ett banksparande. De pensionsavgifter som betalas in via skatten sätts in på två separata konton, ett för inkomstpension och ett för premiepension. Mer om allmän pension

Sparandet växer under åren i takt med avgiftsinbetalningarna och med den "ränta" som gäller för respektive konto. Ibland brukar man prata om ränta-på-ränta-effekten när man spar pengar under många år. Det gör att pengarna växer snabbare eftersom du tjänar ränta på redan intjänad ränta.

Ränta på ränta-effekten innebär alltså att du får värdeutveckling på ditt sparande plus på den intjänade räntan. Det gör att små belopp på sikt kan växa till stora summor.

Så mycket mer får sommarjobbaren i allmän pension

Om en sommarjobbar har en årsinkomst på 24 238 kronor under tre år i rad får personen 2 064 kronor mer per år i allmän inkomstgrundad pension, om pensionen tas ut vid 70 års ålder. Vilket är den troliga pensionsåldern för exempelpersonen som är född 2007 och tjänar inkomsten från 17 års ålder.

Trots att den här informationen gissningsvis möts av begränsad entusiasm från din ungdom kan i alla fall du som förälder vara trygg i att hen troligtvis redan är igång med sparandet till sin framtida pension.