Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Orange kuvert till 5,9 miljoner pensionssparare

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

På måndag den 10 februari startar Pensionsmyndighetens årliga utskick av orange kuvert till cirka 5,9 miljoner pensionssparare. Samtidigt startar en drygt månadslång informationskampanj kring pensioner.

Pensionsmyndighetens orange kuvert skickas ut sedan 1999 och årets kuvert skickas till nästan 5,9 miljoner pensionssparare. Tillsammans med årsbeskedet riktas målgruppsanpassad information baserad på mottagarens ålder.

– Alla sparare får information om vad som påverkar pensionen mest och att en helhetsbild inklusive tjänstepensionen fås genom inloggning på pensionsmyndigheten.se. En nyhet finns i årets orange kuvert och det är att alla mellan 26 år och 40 år kan läsa om möjligheten att göra hållbara fondval på Pensionsmyndighetens fondtorg, en tjänst som lanserades förra året, säger Pensionsmyndighetens kommunikationschef Carl-Magnus Löfström.

I alla orange kuvert finns information om vad som påverkar pensionens storlek, att pension tjänas in på flera sätt och en uppmaning om att logga in på pensionsmyndigheten.se.

– Förstår man att pensionens storlek påverkas av hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har en tjänstepension och vid vilken ålder du tar ut din pension, så har du en bra pensionskunskap. Sen tycker jag inte att någon ska behöva känna stress över fondvalet. Det är värt att påpeka eftersom många aktörer på pensionsmarknaden passar på att marknadsföra sig genom att ge fondvalet en för hög betydelse nu när orange kuvert skickas ut. Premiepensionen är en mindre del av den totala pensionen och det finns ett statligt förval med en låg avgift, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Olika bilagor i orange kuvert

Förutom årsbeskedet så får de som är äldre än 40 år information om höjd pensionsålder och begreppet riktålder. Pensionssparare över 54 år får dessutom chans att läsa om hur grundskydden i den allmänna pensionen ändras. Till cirka 250 000 utlandsbosatta ingår även en språkbilaga på nio olika språk och cirka 200 000 nyblivna pensionssparare får även Nyspararbladet.

Parallellt med utskicket av orange kuvert startar en månadslång informationskampanj. Syftet är att fler personer som befinner sig mitt i livet ska bli nyfikna på att öppna sitt orange kuvert. Det ökar förståelsen för vilka beteenden som är viktigast för pensionen och hur stor hela pensionen blir för den som fortsätter att arbeta som i dag.

Digitala orange kuvert ökar

Mer än varannan pensionssparare får sitt orange kuvert digitalt. Det är en ökning jämfört med 2019 då var tredje pensionssparare fick sitt orange kuvert digitalt. Två av tio pensionärer får sitt orange kuvert till en digital brevlåda vilket är en fördubbling jämfört med 2019.

Fakta orange kuvert (siffror för 2019 inom parentes)

Antal orange kuvert som skickas: 7 750 000 (7 624 000)
Varav till sparare: 5 900 000 (5 856 000)
Till pensionärer: 1 850 000 (1 768 000)
Till en digital brevlåda: 3 700 000 (2 900 000)

Vidare information till journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00