Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Därför ska du bry dig om ditt orange kuvert

| blogg

Varför skickar Pensionsmyndigheten ett kuvert med pensionsinformation varje år? Vad innehåller det och varför ska du bry dig? Här får du svar på det och lite till.

De flesta tänker inte på sin pension förrän det börjar närma sig att ta ut den. Men faktum är att du bygger din pension automatiskt när du exempelvis jobbar, pluggar eller är föräldraledig. När du har tjänat in till den allmänna pensionen får du ett årsbesked från oss på Pensionsmyndigheten, det kallas för det orange kuvertet.

Vad står det i det orange kuvertet?

I din allmänna pension ingår inkomstpension och premiepension. Det är dessa delar det står om i det orange kuvertet. De flesta har också tjänstepension från sin arbetsgivare, när du loggar in på Mina sidor kan du se både allmän pension, tjänstepension och eventuell privat pension. Om du är ansluten till en digital brevlåda kommer ditt orange kuvert dit istället för till ditt postfack hemma.

I det digitala orange kuvertet på webben hittar du:

  • din pensionsprognos – en preliminär beräkning över hur mycket du kan få i pension per månad, prognosen är förinställd på den riktålder som gäller för din årskull. Riktåldern styr när du kan ta ut allmän pension
  • ditt årsbesked med beslut om dina pensionsrätter – visar hur mycket du har tjänat in till din allmänna pension hittills och ett beslut om hur mycket du tjänat in till din allmänna pension under inkomståret 2022.
  • tips på vad som påverkar din framtida pension – du får veta vad som är viktigast för storleken på din framtida pension.

Logga in och se ditt orange kuvert

Varför ett kuvert med pensionsinformation?

Bakgrunden till det orange kuvertet är att Sverige fick ett nytt pensionssystem i slutet av 90-talet. I pensionsreformen ingick att svenskarna regelbundet skulle få brev med information om hur det står till med intjänandet till den allmänna pensionen.

De första kuverten skickades ut 1999. Det var då 5,3 miljoner pensionssparare som fick kuvertet i sin brevlåda. Numera får de flesta sitt orange kuvert digitalt. Formgivningen av brevet och dess kuvert togs på största allvar. Och då också valet av färg.

Varför blev kuvertet just orange?

Orange förknippas av många med solnedgångar, pumpor och höstlöv, MEN i Sverige förknippas färgen också med pension. 

Tanken med färgen på det orange kuvertet var att det skulle synas tydligt när det damp ner i brevlådan, eftersom orange är en signalfärg. Det skulle helt enkelt sticka ut från övriga, ofta vita, kuvert. Orange är inte heller politiskt kopplad. Färgen på kuvertet är en speciell blandning som till och med har fått ett eget namn – engelsk räv. 

Det är inte bara färgen på kuvertet man la ner mycket arbete på utan även kvaliteten på själva pappret. Sveriges pappersexpert var till och med inblandad för att kuvertet skulle kännas perfekt när man höll det i sin hand.

Det var av stor betydelse att kuvertet skulle utstråla att det innehöll något viktigt och tas på allvar av mottagarna.

Heter det orange, orangea eller oranga kuvertet?

Den ursprungliga språkliga rekommendationen är att inte böja adjektivet orange. När de första orange kuverten skickades ut var det därför det alternativet Pensionsmyndigheten valde.

Både orange och orangea är numera godkända skriftformer, men enligt språkreglerna, till exempel Svenska akademiens ordböcker, är orange fortfarande standardform. Vill man böja orange så behåller man ”e” trots att det inte uttalas. Oranga är däremot inte korrekt i skrift, även om de flesta uttalar det med ett a i slutet - o’ran:sja.

Du får förstås skriva och uttala ordet hur du vill. Huvudsaken är att du tar del av innehållet i det orange/orangea/brandgula kuvertet, loggar in på Mina sidor och ser hur mycket du kan få i pension per månad vid olika pensionsåldrar.

Läs mer om Orange kuvert - årsbesked för din allmänna pension