Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Informationsfilmer om pension

Informationsfilmer om olika delar av pensionen och hur du tjänar in till pension i Sverige.

Pension är inte alltid så lätt att förstå. Därför har vi tagit fram ett antal filmer som förklarar hur pensionssystemet i Sverige fungerar. Några av filmerna finns även på andra språk.

Spela video
Film om pensionssystemet

Så fungerar pensionen

Du tjänar in till pension genom att jobba och betala skatt. Det svenska pensionssystemet består av tre delar, allmän pension från staten, tjänstepension från din arbetsgivare och ett eventuellt eget sparande. Filmen är 2,40 minuter. Pensionens alla delar

Spela video
Film about occupational pension

Så fungerar tjänstepension

Tjänstepension är viktig del av din totala pension. Lär dig mer om hur tjänstepension fungerar, hur du tar reda på om du har tjänstepension och vad du behöver tänka på om du är egenföretagare. Filmen är 1,40 minuter.Tjänstepension från arbetsgivaren

Spela video
Film om bostadstillägg

Så fungerar bostadstillägg

Du som har låg pension och bor i Sverige kan ansöka om bostadstillägg. Storleken på ditt bostadstillägg beror på dina inkomster, eventuella tillgångar, din bostadskostnad och om du bor ensam eller inte. Filmen är 1 minut lång.
Fakta om bostadstillägg

Filmer om pension från informationsmöten

Spela video
Film om vilka pensioner det finns

Del 1: Vilka pensioner finns det?

I filmen förklarar vi skillnaden mellan de olika delarna i den så kallade pensionspyramiden - allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Filmen är 7,20 minuter.

Spela video
Film om hur mycket du kan komma att få i pension

Del 2: Vad har jag och vad får jag?

I filmen förklarar vi hur du tar reda på hur mycket du kan komma att få i pension samt vilka du ska kontakta om du vill ha fördjupad information om de olika pensionsdelarna. Filmen är 20,20 minuter.

Spela video
Film om vad som är bra att tänka på i samband med att du ansöker om pension

Del 3: Hur gör jag för att ta ut min pension?

I filmen förklarar vi vad du ska tänka på i samband med att du ansöker om allmän pension och tjänstepension samt hur du själv tar reda på om du kan ha rätt till bostadstillägg. Filmen är 25,20 minuter.