Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ny på arbetsmarknaden

Eftersom tjänstepensionen är en viktig del av din pension kan det vara bra för dig som är ny på arbetsmarknaden att fråga din arbetsgivare om vad som gäller för dig. 

En arbetsgivare kan antingen ha kollektivavtalad eller individuell tjänstepension. Saknas det tjänstepension är det bra att ha ett eget sparande.

En viktig del i din totala pension

Tjänstepension innebär att arbetsgivaren löpande betalar in pengar som sedan betalas ut när du går i pension. Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen kan du vara säker på att du också får tjänstepension.

Hur tidigt du börjar tjäna in till din tjänstepension beror på vilket tjänstepensionsavtal du tillhör. Tjänstepensionen innehåller även ett skydd om du blir sjuk och dina anhöriga kan få ersättning om du dör.

Individuell eller kollektivavtalad tjänstepension

Arbetsgivare som har kollektivavtal betalar varje månad in en pensionspremie för dig som anställd. Arbetsgivare som inte har kollektivavtal har inte heller skyldighet att teckna tjänstepension till sina anställda, men många gör det ändå.

Betalar inte arbetsgivaren in till tjänstepensionen kommer det att bli ekonomiskt märkbart på din framtida pension. Har du inte tjänstepension är det därför viktigt att ta upp frågan med din arbetsgivare när du löneförhandlar.

När det inte ingår tjänstepension

Ingår inte tjänstepension i ditt avtal är det ännu viktigare att du sparar till din pension själv. Saknar du helt tjänstepension kan du spara själv och göra avdrag för sparandet i din inkomstdeklaration.

Skatteverket har information om olika former av pensionssparande och vilka du kan göra avdrag för. Avdrag för pensionssparande, Skatteverket

Få koll på pensionens alla delar

Lär dig mer i vår guide och få tips för dig som är ny på arbetsmarknaden.

Några tips till dig som är ny på arbetsmarknaden

  • Försök att få en anställning där arbetsgivaren betalar in tjänstepension till dig.
  • Förhandla med arbetsgivaren om en annan tjänstepensionslösning om det saknas.
  •  Gör en pensionsprognos, det kan du göra om du loggar in på Mina sidor.